Vezetés, technika

Bódi Csaba

Hogy miről ismerszik fel a jó sportvezető? A kérdésre lehetne egyszerűen válaszolni, de érdemes inkább az összetettebb megoldással előhozakodni, lévén, hogy a felvetés mögött mélyebb tartalom húzódik.

Ha abból indulunk ki, milyen feladatai, kötelezettségei vannak egy, a sport világában tevékenykedő elöljárónak, akkor a megítélést illetően a gazdasági szempontok feltétlenül az élre kívánkoznak. Különösképpen abban az esetben, ha profi egyletről beszélünk. A hatékony klub/szakosztály/csapat működtetés alapvető elvárás, ami azt is feltételezi, hogy a pénzügyi mérleg rendre pluszos, mert egyébként aligha lehet hosszabb távon vezérszerepet betölteni. Igazi munkát, sok erőt és energiát igénylő tevékenységet a pénzszerzés jelenti, mert az kevesek kiváltsága, hogy csak a guruló forintok elköltésére van gondjuk. Amennyiben a büdzsé rendben, akkor jöhet a szakmai rész, megspékelve az emberi oldallal. A munkavállalókkal (esetünkben ugye sportolókkal) való törődés legalább annyira lényeges, mint az előző két tényező, amit csupán annyival nem szerencsés elintézni, hogy a fizetés előteremtésével a vezető már megtette a magáét. Az ideális elnökre jellemző tulajdonságok további sorolásától azért tekintenék el, mert ez vaskosabb dolgozat tárgyát képezné, és jelen esetben csupán annak felvillantására kínálkozik 2400 karakternyi terjedelem, hogy rögzítsük: mivel is lehet szimpátiát kivívni, jó pontokat szerezni az egyesületi tagok előtt – amatőr klub esetében.

Az egyik példa nehéz körülmények között élő gyermekek sportra nevelését zászlajára tűző személyhez kapcsolódik, aki nemcsak edzi és meccsre viszi a szegény sorsú fiatalokat, de a kultúrát is megismerteti velük, sőt egészségnapot szervez a tudásbővítés érdekében ott, ahol ez a szülőknek magas akadályt jelentene. A másik mintát az a sportvezető jelenti, aki akkor segít másokon, amikor arra a legnagyobb szükség mutatkozik.

Kiutat teremteni a reménytelenségből, jövőképet kínálni a lehetetlen helyzetből fölöttébb elismerendő cselekvés olyan versenyzők (labdarúgók) számára, akik egy éve máshol kénytelenek sportolni, mert arra saját környezetükben nincs mód.

A világ megváltása apró, ám egy-egy közösség számára különleges jelentőséggel bíró tettekkel is megoldható. A szlogen ismerős: a sport sok mindenre megtanít. Ezek körébe tartozik az önzetlenség is. Ennek gyakorlása pedig nem jár nagy erőfeszítéssel. Hozzáállás kérdése az egész.