Szoboszlai kivár

Novák Miklós

Napok óta Szoboszlai Dominik a slágertéma nem csupán a magyar, hanem a német és az angol sajtóban is. Mindenki azt találgatja, hol folytatja pályafutását a magyar válogatott és az RB Leipzig kiválósága. Először az a hír tartotta magát, hogy a Premier League-ben negyedikként végzett, így a következő idényben a Bajnokok Ligájában szereplő Newcastle United szerződteti a magyar játékost, egyesek azt is tudni vélik, hogy a szaúdi tulajdonosnak hála a legtehetősebb klubok sorába lépett együttes hetvenmillió eurót fizet Szoboszlaiért. Aztán jött a következő csavar: a még mindig csupán huszonkét éves klasszis talán mégis marad Lipcsében, a német klub legalábbis mindent elkövet ennek érdekében.

Jól figyeljenek, elmondom az igazságot. Nem hiszik? Jól teszik… Azért csak figyeljenek, ahogy mondani szokás, bennfentes információt teszek közkinccsé.

Szóval, a Newcastle nem csupán az RB Leipziggal egyezett meg, hanem Szoboszlai Dominikkel is mindenben megállapodott. A vételár valóban hetvenmillió euró, a magyar játékos pedig olyan juttatást kapna, mint a legjobbak a Premier League-ben. Hogy az mennyi? Nos, igen, csak kétszázezer euró hetente, mindenesetre a sokszorosa annak, mint amennyit Szoboszlai Lipcsében keres. Hogy akkor mire vár? Tévednek, akik azt gondolják, hogy elsősorban az RB Leipzigre. Noha a német klub az utolsó utáni pillanatban kecsegtető ajánlattal állt elő – Szoboszlai köré építené a csapatot, a keretet minőségi futballistákkal erősítené meg, s persze a magyar játékos fizetését is alaposan megemelné –, de aki már-már becsukta maga mögött az ajtót, az nem szívesen fordul vissza.

Szoboszlai nem emiatt, nem a lipcseiekre vár. Hogy akkor kire és mire? Az első mondatban nem véletlenül fogalmaztunk úgy, hogy

Szoboszlai a magyar mellett az angol és a német sajtóban slágertéma.

Ez kijelöli az irányt. Olaszország és Spanyolország momentán nem opció. Olaszország talán már visszalépés lenne, Spanyolországban a Barcelona és a Real Madrid vonzó, de előbbi Gündoganra, utóbbi Bellinghamre vetett szemet. Marad tehát Anglia és Németország, a Bajnokok Ligájában érdekelt klubokra szűkítve a lehetőségeket. A Manchester Citynél senki sem garantálná Szoboszlainak a kezdőcsapatot, Esterházy Mátyás, Szoboszlai menedzsere annál megfontoltabb, mint hogy ennek kitegye a védencét, a Unitednél ismét minden forrásban van, az Arsenal pedig aligha tud rákínálni hetvenmillió euróra.

Marad Németország. Igen, Lipcséből csak egyfelé vezethet az út. Szoboszlai jó eséllyel a Bayern München ajánlatára vár.