Sport

2014.06.24. 12:42

Megbetegedések a Magyar Úszás Napján - Zalaiak sem úszták meg

Zalaegerszeg - A szombaton, Balatonfüreden lezajlott Magyar Úszás Napján történt tömeges vírusos fertőzés zalai úszókat is érint.

Kerkai Attila

A sportág ünnepének szánt esemény valóban az volt, hiszen az úszás népszerűsítésére lett létrehozva és ebből a szempontból elérte a célját. Másnap azonban érkeztek a hírek, hogy több sportoló, így a 10 kilométeres országos bajnokságon indult Risztov Éva olimpiai bajnok, és Gyurta Gergely is kózházba került. Aztán hétfőn már arról szóltak a hírek, hogy gyakorlatilag minden résztvevő ágynak dőlt lázas, hányásos, hasmenéses tünetekkel, körülbelül háromszáz induló, aki szombaton részt vett az esemény valamelyik futamában.

Az egerszegi úszók tegnap délelőtt is szorgalmasan edzettek. A képen (balról) Polgár Dániel, Horváth Fanni, Horváth Tamás edző, Gergye Milán, Molnár Noel (takarva) és Paksa Barnabás beszélget. Fotó: Katona Tibor

Horváth Tamás, az EuropTec Zalavíz ZÚK utánpótlás szakágvezetője elmondta: a zalaegerszegi klubból négy ifjú versenyző érintett.

A Magyar Úszás Napjára minden válogatott úszó és a Jövő bajnokai programban résztvevő valamennyi fiatal is meghívót kapott, köztük az EuropTec-Zalavíz ZÚK hat és a Dél-Zalai Vízmű SE három úszója is. Keddi érdeklődésünkre Polgár Sándor, a kanizsaiak edzője elmondta, tőlük hárman szálltak vízbe, de senki sem betegedett meg. Az egerszegiek közül viszont négyen is ágynak dőltek, és Horváth Tamás szerint kivédhetetlen volt a fertőzés. Szerinte olyan szennyeződés juthatotta vízbe, amire előre nem lehetett felkészülni, s ezt támasztják alá az eddigi vizsgálatok is. Merthogy a rendező Magyar Úszó Szövetség az esemény előtt két nappal is elvégeztette a balatonfüredi partszakasz vizének népegészségügyi vizsgálatát, amely mindent rendben lévőnek talált.

– Hat fiatalunk van benne a Jövő bajnokai programban, akik úsztak, s közülük négyen (ki másnap, ki pedig hétfőn) jelezték, hogy betegek lettek – mondta el Horváth Tamás. – Az ifi Eb-re készülő Matyasovszky Dalma is ott volt Füreden, de neki nem kellett úsznia, a klubhoz visszatért Lengyel Anna viszont indult a 10 km-es ob-futamban, melyben nyolcadik lett, és hétfőn ő is ágynak dőlt. Szerencsére gyerekeinknél a fertőzés és a betegség is gyors lefolyású volt, azaz senki sem került kórházba, s van, aki kedden már edzett is. Annyit szeretnék elmondani, hogy az egész programot profi módon rendezték meg, vagyis a Magyar Úszó Szövetség minden bizonnyal az összes szabályt betartotta, és nem tehet erről az egészről. Itt egy lokális szennyezés történhetett, s az is lehet, hogy szennyvíz került akár egy arra elhaladó kompból a vízbe, közvetlenül az úszás előtt. Sokan előző nap is edzettek a Balatonban kijelölt pályán és szombaton semmi bajuk nem volt.

Horváth Tamás hozzátette: jó lenne megtudni, mi okozta a sajnálatos esetet, hisz korábban hasonló ezen a helyszínen soha nem fordult elő.

Mindenki fürödjön a tóban

„A Balaton ökológiai állapota és vízminősége egyaránt kiváló" – idézte az MTI Présing Mátyást, a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetének osztályvezetőjét. A biológus elmondta, hogy legutóbb hétfőn, valamint két héttel korábban vettek vízmintát a Balatonból, és ökológiai szempontból mindkét alkalommal kifogástalannak bizonyult a víz. De ez nem jelenti azt, hogy emberi egészséget veszélyeztető szennyezés nem juthatott a tóba – jegyezte meg. Ez ugyanis egy nagy partszakasz, ahol tömegek fordulnak meg és intenzív a fürdőélet. Présing mindenkit arra bátorít, hogy fürödjön a Balatonban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!