Sport

2012.06.01. 13:52

"Történelmi" út előtt lövészeink

Zalaegerszeg - Lezárult a lövészeknél a versenyszezon tavaszi sorozata. Nyáron sem lesz szünet, folytatódnak a versenyek, ráadásul a PLE Zalaegerszeg két tagja már úgy készül, hogy világbajnoki résztvevő lesz. Nagy György és Simon László reméli, el is jut Németországba.

Kerkai Attila

Az egerszegi sportlövők jól kezdték a tavaszi szezont, és Simon László valamint  Nagy György is készülhet az elöltöltős  vagy történelminek is nevezett  fegyveresek  világbajnokságára, melyet  augusztusban a németországi Pfhorzheimben rendeznek. A PLE többi tagja is jó eredményeket ért el tavasszal, így a március végi egri légfegyveres ob-n a légpisztolyosok 20 lövéses számában   Bognár Tamás  a második,  Góra Balázs a harmadik, míg Németh Ferenc  az ötödik helyen zárt.  A csapatversenyben az egerszegiek szintén dobogóra áltak Bognár Tamás, Góra Balázs, Bálint Attila összeállításban, akik az ezüstérmet szerezték meg. A légpisztolyosok 60 lövéses számában a februárban az Eb-n is járt Tátrai Miklós most ötödikként zárt.

 Visszatérve a történelmi lövészekhez, Nagy György jó ideje műveli  ezt a műfajt, s ma már öreg rókának számít a szakágon belül, de  a  klubon belül már egy követője is akad Simon László személyében.
- Egy válogatósorozat végén jelölték ki a tíz fős magyar csapatot a vb-re, szerencsére Egerszegről ketten is bekerültünk a csapatba - osztotta meg velünk a jó hírt a több évtizedes lövésztapasztalattal bíró Nagy György.  - Jómagam korábban is utazhattam volna a vb-re, de akkor anyagiak hiányában meghiúsult mindez, most viszont mindenképpen ott akarok lenni és így van ezzel Simon Laci is.


Nagy György a hadipuskás számban indulhat, amihez persze korhű jelmez is dukál, s ennek beszerzése szintén kihívást jelent, ugyanis a lőeredmények mellett ezt is pontozzák a bírók.
Simon László jóval fiatalabb, azonban mégis megragadta a történelmi fegyverek világa, ő a revolveresek között lőtt a tavasszal országos rekordot.
- Korábban én is a jól bevált légfegyveres számokban kezdtem, s többször láttam Gyurit lőni ezekkel a korabeli fegyverekkel - így az időközben a lőtérre érkezett Simon László. - Kipróbáltam, s egy idő után eldöntöttem, hogy ebben látok nagyobb fantáziát, szerencsére az eredmények is alátámasztják az akkori döntésemet.  Ha már beválogattak a magyar csapatba, én is szeretnék kijutni a világbajnokságra, amely komoly kihívást jelent.
A két lövész tehát készül és remélik, hogy eddigi fáradozásaik nem vesznek kárba.

Reneszánszát éli a szakág

A történelmi pontlövész versenyeken általában korabeli  reprodukcióival lőnek a versenyzők és a fegyverek adják a kategóriákat is, annak függvényében, hogy revolverekről, párbajpisztolyokról, vagy hadipuskákról és társaikról van  szó. Mindenesetre Európában is reneszánszát éli  a szakág, s az sem ritka, ha valahol előbukkan egy-egy száz,  vagy még annál is idősebb fegyver a lőállásokban - de ez valóban nagyon ritka... Na és beszerezni egy ilyen fegyvert sem éppen olcsó mulatság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!