Sport

2011.12.15. 18:15

Jégkorong: szlovén-magyar klubtorna Zalaegerszegen

Két-két szlovén, illetve magyar csapat részvételével felnőtt jégkorong klubtornát rendeznek szombaton és vasárnap a zalaegerszegi Jégcsarnokban.

Bóbics László

A szlovén és a magyar hoki liga közös kezdeményezéséről van szó, melynek keretében novemberben a Triglav Kranj látta vendégül a Slavija Ljubljanát, illetve hazánkból a Dab Doclert és a Ferencvárost. Egerszegen – Szabadics Nemzetközi Jégkorong Torna néven – a magyarországi forduló következik, a HK Olimpija Ljubljana, a HDK Maribor, illetve az Újpest és a Miskolc részvételével.

Kiss Zsolt, az egerszegi hoki alapítvány egyik vezetője elmondta:  a Maribor Szlovéniában a harmadik legerősebb gárdának számít, húsz forduló után például vezeti a szlovén, horvát és szerb klubokat tömörítő Slohokej Ligát. Rendszeresen képviselik az országot a nemzetközi kupákban, és számos korosztályos válogatott és rutinos hokis van soraikban. A legismertebb játékosuk, Mitja Sotlar, aki válogatottként többször is részt vett A-csoportos világbajnokságon.


A HK Olimpija Ljubljana tavaly ezüstérmes volt a Slohokej Ligában. A gárda az osztrák bajnokságban érdekelt HDD Olimpija farmcsapata, és játékosai rendszeresen kapnak lehetőséget az erősebb pontvadászatban. Keretében sok korosztályos válogatott jégkorongozó található.

A torna magyar résztvevői közül a Miskolci Jegesmedvék tavaly története legjobb eredményét produkálta, hiszen bronzérmes tudott lenni a magyar és román csapatok Mol Ligájában, miközben épp csak leszorult a dobogóról a Magyar Kupában. Látványos játékuknak is köszönhetően igazi hokiláz tört ki a városukban:  a sárga-feketék rendszeresen zsúfolt lelátók előtt lépnek jégre. Idei céljuk a tavalyi szereplés megismétlése, vagy túlszárnyalása. Saját nevelésű játékosaik mellett vannak magyar válogatott játékosaik, illetve szlovák, svéd és kanadai légiós is erősíti őket.

A korábbi háromszoros magyar bajnok Újpesti TE jelenleg az építkezés időszakát éli. Saját nevelésű fiataljaikat remekül egészítik ki a rutinos, válogatott játékosok, mint Svasznek Bence, Gergely Csaba, vagy a Szajbert testvérpár. A rendkívül alacsony átlagéletkorú alakulat ma már bárkinek nehéz ellenfél. 

A torna programja. Szombat: Újpesti TE– HDK Maribor (16 óra), Miskolci JJSE–HK Olimpija Ljubljana (19.30). Vasárnap: HK Olimpija Ljubljana–Újpesti TE (15), HDK Maribor– Miskolci JJSE (18.30).

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!