Sport

2011.03.25. 07:38

Vihar a szivacsgödörből - Méltatlan végjáték a Hevesi és a DSE házasságában

Úgy tűnik, a nyár elején el kell hagynia a nagykanizsai Hevesi-iskola tornatermét a 25 éve az intézményben működő Zalaerdő-Hevesi DSE-nek. A sportakrobaták és az iskolavezetés közé a tavaly létesített úgynevezett szivacsgödör vert árkot.

Sámel József

- Kanizsán évtizedekkel ezelőtt az Olajbányász SE keretei közt működött torna szakosztály, ám amikor megépült a Hevesi-iskola, úgy döntött az akkori városvezetés: az intézménybe költözteti ezt, hogy a sportág számára biztosítva legyen az utánpótlás - kezdte Farkasné Bolin Ildikó, a Hevesi DSE elnöke. - Az iskolával az együttműködés 25 éven át töretlen is volt, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy a DSE elnöki posztját mindig az intézmény aktuális igazgatója látta el. Három éve, amikor új igazgató került az iskola élére, megszakadt a hagyomány, Dominikné Papp Edit ugyanis nem kívánt szerepet vállalni a DSE munkájában. Ezek után az iskola és az egyesület viszonya kissé hűvös lett, ám ez mostanáig nem hatott ki a szakmai együttműködésre.

A DSE vezetősége tavaly úgy gondolta: növeli az edzőterem biztonságát, s ezért egy szivacsgödör kialakítását határozta el. Az elképzelésről tájékoztatták is az iskola igazgatóját, aki - az egyesület szerint - szóban engedélyezte is a közel egy millió forint értékű fejlesztést. A DSE vezetősége ugyanakkor elismerte: sem terveket, sem pedig engedélyeket nem mutattak, az építmény biztonsági tanúsítványa most készül.

 

- Az egyik edző valóban említette, hogy kisebb szivacsgödröt szeretnének majd valamikor kialakítani, ám arra senki sem adhat engedélyt, hogy az iskola tornatermét - amit naponta közel 600 gyerek használ - bárki ilyen mértékben beépítse, s ezáltal akadályozza a tanulók mozgási lehetőségét - szögezte le Dominikné Papp Edit. - Amikor szembesültem a gödör méretével, kértem az egyesület vezetőit, hogy bontsák el azt, ám erre ők nem voltak hajlandók.

Az igazgató szerint a szóban forgó szivacsgödörrel több probléma is van. Egyrészt nincs megoldva az építmény mögötti terület takarítása, magának a szivacsgödörnek a tisztántartása pedig fizikailag lehetetlen. Másrészt a gödör nem rendelkezik a biztonsági tanúsítványokkal.

- Ha baleset történne, nekem kellene felelősséget vállalnom! - így az igazgató, aki szerint az iskolavezetés jóindulata és együttműködési hajlama megkérdőjelezhetetlen. - Nem hiszem, hogy sok olyan egyesület van Kanizsán, amelyiknek egy fillér terembért sem kell fizetnie. A sportakrobatáktól mi egy forintot sem kértünk, ám az a konokság, amit tanúsítanak, az együttműködés teljes hiányáról árulkodik. Mivel többszöri kérésre, felszólításra sem voltak hajlandók elbontani a szivacsgödröt, nem volt más választásom, mint felmondani a szerződést, azzal a kitétellel, hogy a tanév végéig még használhatják a termet.

A január óta tartó egyeztetésbe a városvezetés is bekapcsolódott. Karádi Ferenc alpolgármester elmondta: megoldást kell találni a kialakult helyzetre, olyat, ami lehetővé teszi az egyesület további működését, de nem korlátozza a tornaórák lebonyolítását a Hevesi-iskolában sem.

Információink szerint a megbeszéléseken szóba került az is, hogy az egyesületnek olyan otthont kell keresni, ahol az edzők és a versenyzők zavartalanul dolgozhatnak. Kérdés, hogy van-e ilyen terem jelenleg Nagykanizsán.

Információink szerint a megbeszéléseken szóba került az is, hogy az egyesületnek olyan otthont kell keresni, ahol az edzők és a versenyzők zavartalanul dolgozhatnak. Kérdés, hogy van-e ilyen terem jelenleg Nagykanizsán.

 

A kanizsai ügynek már országos visszhangja van: Köhler Ákos, az akrobatikus torna szövetségi kapitánya nyílt levélben adott hangot nemtetszésének, hogy a hazai tornasport egyik vidéki fellegvára ilyen helyzetbe került. A magyar szövetség elnöke, dr. Magyar Zoltán a közelmúltban azt mondta a szivacsgödröt látva: akár nemzetközi versenyeket is lehetne rendezni ilyen feltételek mellett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!