Rendőrségi

2012.10.02. 08:59

Jogerősen öt év börtön a szilveszteri késelőnek

Győr - Jogerősen is öt év börtönre ítélte kedden a Győri Ítélőtábla Orsós Nándort, aki 2009 szilveszterének délutánján Nagykanizsán mellbe szúrta vitapartnerét.

Arany Gábor

Ezzel helybenhagyták a Zala Megyei Bíróság tavaly márciusban hozott ítéletét. Kovács Tamás tanácsvezető bíró kedden azzal indokolta ezt, hogy csak a gyors orvosi beavatkozásnak és a szerencsének köszönhetően nem halt bele sérülésébe az áldozat. A bíró rámutatott: csak az emberölés kísérletét lehet megállapítani, a védő által kért jogos védelmi helyzetet nem. Nehéz volna ugyanis támadásnak értékelni a sértett fellépését, aki korábban már jelezte: kiszáll a vitából, amely azért tört ki, mert nem adott cigarettát későbbi támadójának. A bíróság ezért a sértett nyilatkozatát fogadta el, hogy nem támadó, hanem védekező szándékkal emelte fel kezét és lépett Orsós Nándor felé. Az akkor 20 esztendős Orsós sörözés után tartott hazafelé délután öt óra tájt, amikor a Bartók és Hevesi utak kereszteződésében lévő buszmegállónál találkozott két dohányzó fiatallal és cigarettát kért tőlük, ám elutasítás volt a válasz. Szóváltás kerekedett, majd Orsós többször megütötte az egyik fiút, akinek segítségére sietett barátja, B. József és kirúgta támadójuk lábait, majd földre került fiatalembert néhányszor megütötte. Ezzel a vitát lezártnak tekintette, ezt közölte a támadóval, majd távoztak volna. A feltápászkodó Orsós azonban zsebéből kést vett elő és megszúrta B. Józsefet. A penge öt centire hatolt be a fiú mellkasába, elérte a tüdejét, életveszélyt okozott.

Orsós Nándor a történetet jogos védelemnek akarta beállítani. Azt mondta, a fiúk fellépése fenyegető volt, ezért védekezésképpen ütött. Azt elismerte, hogy elsőként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!