Rendőrségi

2011.10.11. 18:30

A saját ügyvédjét is becsapta az idős otthon volt vezetője

Saját ügyvédjét is megtévesztette, amikor ajándékozás címén két lakóházas ingatlant, valamint két takarékbetétkönyvet, több mint tízmillió forint értéket szerzett meg Takács Ferenc, a pókaszepetki idős otthon volt vezetője.

Arany Gábor

Takács Ferencet folytatólagosan elkövetett csalásért 1 év 4 hónap, végrehajtásában 3 esztendő próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte kedden a keszthelyi bíróság. Emellett 270 napi tétel, azaz 675 ezer forint pénzbüntetést is fizetnie kell a 345 ezer forintos bűnügyi költségen túl. Az ajándékozási szerződéseket készítő dr. Kelemen Pétert a bíróság felmentette az ügyvédi visszaélés vádja alól.

Gátlástalan, az alapvető emberi normákat semmibe vevő módon követte el a bűncselekményt Takács Ferenc, fogalmazott az ítélet indoklásában dr. Benedek Katalin bíró a történetről, melynek kezdete 2006-ra nyúlik. Az akkor 25 éves Takács Ferenc az év januárjában vette át a pókaszepetki Szent Marcella idősotthon vezetését.

Munkaköri leírása tiltotta, hogy a gondozottaktól pénzt, ajándékot, vagyontárgyat, fogadjon el, vagy eltartási szerződést kössön velük.

Az otthon lakója volt a faluban két házas ingatlant birtokló és több millió forintos megtakarítással rendelkező 78 éves Emi néni, aki állandó gondoskodásra szorult, szellemi leépülése miatt a világban nehezen tájékozódott. Egyetlen közelebbi rokonával, keresztlányával ambivalens kapcsolatot tartott fenn. Bár anno szinte lányaként nevelte, amikor kölcsönt kért tőle 2006-ban, illetve 2007-ben, mégis nemet mondott, ami hűvössé tette kapcsolatukat, az asszony ritkán érdeklődött idős rokona után.

 Mindezekkel tisztában volt Takács Ferenc is, akit  dr. Benedek Katalin megállapítása szerint  ez arra vezette, hogy Emi néni pénzét, vagyonát megszerezze. Ezért Takács Ferenc 2007 decemberében azzal kereste meg dr. Kelemen Péter zalaegerszegi ügyvédet, hogy ajándékozási szerződés készítésében legyen a segítségére. Emi néni ugyanis két pókaszepetki házát, valamint 4,9 millió forintot rejtő takarékbetétkönyveit kívánta az otthonvezetőre hagyni. Legalábbis Takács Ferenc szerint, aki az eljárásban azzal védekezett, hogy Emi néni kifejezett szándéka volt az ajándékozás, amit ő eleinte elutasított, de az idős nő kitartott, szinte zaklatta ezzel. Mondván: szeretné vagyontárgyait biztonságban tudni, házai karbantartásával amúgy sem bír.
 
Takács Ferenc elhallgatta az ügyvéd előtt, hogy számára tiltott lépésről lenne szó. Ráadásul azzal is megtévesztette, hogy az intézmény orvosával a gondozottak általános egészségi állapotát 2008 februárjában felmérette, s ebben Emi néniről olyan megállapítások szerepeltek, amelyek laikus számára aggálytalannak mutatták a megállapodás megkötését. Tény, Emi néni viselkedése a pénzintézeti dolgozókban sem keltett gyanút, így kerülhetett sor a házak, valamint a betétkönyvek, összesen 10,2 millió forint érték átszármaztatásra.

 Mindez 2008 márciusában és áprilisában történt. Az ügy kipattanása után Takács Ferencet eltávolították az otthon éléről. Emi nénit pedig nem sokkal később korlátozó gondnokság alá helyezték egészségi állapota miatt.

 A volt otthonvezető, aki jelenleg Kisbucsa társadalmi megbízású polgármestere  - s mint bírói kérdésre közölte, 82 ezer forint tiszteletdíja az összes jövedelme -, az eljárás alatt visszafizette a takarékbetétkönyvekből felvett pénzt. Az ingatlanok tulajdonjoga pedig időközben  ügyészségi perindítás eredményeként  visszaállt az eredeti állapotnak megfelelően.
 
Az ítélet még nem jogerős, az érintettek három nap gondolkodási időt tartottak fenn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!