Receptek

2014.10.13. 13:30

Csőben sült sajtos édeskömény recept

Egy méltatlanul mellőzött alapanyagot ajánl figyelmünkbe e héten tanácsadónk, Kőrösi Ferencné, Manyika.

Magyar Hajnalka

Ez pedig az édeskömény. Az édeskömény a zellerfélék családjába tartozik, s amellett, hogy főfogásként a tepsinkbe kerülhet, gyógy- és fűszernövényként is nevezetes. Önálló zöldségfogásként ritkábban használatos, pedig igen magas a C vitamin tartalma. Említésre méltó a kálcium, magnézium, vas és rosttartalma ugyancsak. Kalória azonban kevés van benne, további érdeme, hogy serkenti az emésztést és légút tisztító hatással is rendelkezik.

A csőben sült sajtos édeskömény hozzávalói: egy nagyobb fej édeskömény, 1 teáskanál só, kevés fehér bors és reszelt szerecsendió, szárított zöldségmix, 5 dkg vaj, 2 evőkanál zabpehely, 1 evőkanál lenmag őrlemény, egy tojás, egy kis doboz sovány tejföl, 2 kemény tojás, 2 szál sárgarépa, kb 10 dkg sajt, napraforgó mag és durvára vágott dió.

Ritkán kerül asztalunkra ez a vitamindús zellerféleség. Fotó: Kőrösi Ferencné

Az édesköményt leveleire szedjük és alaposan megmossuk. A zsenge zöld hajtásait külön leszedjük, apróra vágjuk és ezt a végén díszítésre használjuk. Az édesköményt sós, zöldségmixes vízben félig megfőzzük. Közben a két tojást keményre főzzük. A sárgarépát vékony karikákra gyaluljuk és kevés kókuszzsírban kicsit megpároljuk. Egy sütőedényt kivajazunk, meghintjük zabpehellyel és lenmag őrleménnyel, rátesszük a lecsepegtetett édesköményt, sárgarépát , a karikára vágott kemény tojásokat. Az egészet fűszerezzük, meghintjük a magokkal, ráöntjük az egy tojás és tejföl keverékéből készített masszát, majd vastagon megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben közepes lángon pirosra sütjük. Tálaláskor a rászórjuk a félretett zöldjét. Az édeskömény főzéskor elveszíti azt az ánizsra emlékeztető ízt, amit nyersen érezni lehet. Nagyon finom, egészséges, vitamindús egytál étel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!