Otthon

2010.05.25. 06:23

A megtáltosodott burgonya és jó szomszédai - Biokertészet hókuszpókusz nélkül

Minden évben akad legalább két olyan növény, amelynek a magja megmakacsolja magát, és bármilyen ideális körülményeket biztosítok, nem kel ki rendesen.

Fincza Zsuzsa

 

A burgonyával ez idáig nem nagyon dicsekedhettem, az idén viszont gyönyörű. Igaz, nagyon megdolgoztam a földjéért, az ősszel az elvénült szamócaágyást és egy jó darab gyepes területet ástam fel, terítettem meg vastagon komposzttal, de az igazi kemény munka tavasszal várt rám, amikor a fűgyökerekkel befont rögökkel kellett megbirkóznom. Megérte. Már kétszer megkapáltam - maradt benne gyomgyökér - megtöltögettem, s szinte mindennap benézek a szoknyájuk alá - a krumlibogarak miatt, amiket kézzel gyűjtögetek össze. Csalánlével és zsurlófőzettel öntözöm és permetezem, az előbbi a bogarak az utóbbi a gombás megbetegedések ellen szolgál. Az idén nagyobb távolságot hagytam a krumplisorok között, ahova a feltöltés után karalábét, brokkolit, karfiolt és kelkáposztát ültettem, úgy tapasztaltam, nem csak jó szomszédok, de kedvező hatással is vannak egymásra. Kicsit ugyan megnehezítettem a saját munkámat, de így duplán dédelgethetem mindkét fajta növényt.

Erről jut eszembe: a múlt héten ünnepelték országszerte az állat és növényszeretet napját, nos, én minden héten sort kerítek rá. Jelentheti a reggeli tornát, a kedvvel végzett munka jó ízét, a kikapcsolódást, s mindezt ráadásként az egészséges táplálék mellé. A burgonya ugyanis csak kalóriában szegény, C-, B1-, B2-, B6- és A-vitamintartalma kimagasló, a sokféle ásványi sóról nem is beszélve. Ez a csucsorféle is dél-amerikai eredetű növény, még a spanyol konkvisztádorok hozták magukkal, de nagyon hamar  a szegény emberek kenyerévé vált. Jövőre  többet is ültetek belőle.


Biokertészet hókuszpókusz nélkül - rovatunk itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!