Ukrán válság

2023.11.29. 06:41

Oroszország robotrepülőgépekkel támadta Ukrajna katonai infrastruktúráját (videó)

644. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egy helyi lakos a megrongált lakásában álldogál Donyeckben, Ukrajnában 2023. november 28-án

Forrás: AFP

Fotó: Stringer

Az orosz védelmi minisztérium egy település bevételét jelentette be

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a "Donyecki Népköztársaságban" az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca.

A moszkvai hadijelentés szerint egyébként az orosz erők négy frontszakaszon hét támadást vertek vissza, és az érintkezési vonal mentén mintegy 620 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A legtöbb támadást, hármat, Donyeck térségében kísérelte meg az ukrán fél, és itt szenvedte el a legnagyobb, mintegy 250 fős emberveszteséget is.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok, haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy légvédelmi lokátorokat összeszerelő és javító üzemet, több üzemanyagraktárt, egy Míg-29-es és egy Szu-25-ös repülőgépet és öt harckocsit - utóbbiakat Donyeck körzetében lőtték ki -, továbbá kilenc páncélozott harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin önjáró és egy M777-es vontatott tarackot, valamint 11 Uragan- és HIMARS-rakétát, valamint 38 drónt.

Odessza megyébe látogatott az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a déli Odessza megyében tett munkalátogatást, amelyen főként a régió katonai védelméről és a gabona tengeri szállításáról tanácskozott helyi vezetőkkel - hozta nyilvánosságra az elnöki iroda hivatalos honlapján.

Az államfő a közlemény szerint találkozott a régió katonai parancsnokságával, és meghallgatta Andrij Hnatov, az odesszai hadműveleti-stratégiai csoportfőnök jelentését a régióban kialakult helyzetről és a felelősségi körébe tartozó katonai műveletekről. A megbeszélésen részt vett Olekszij Nejizspapa, az ukrán haditengerészet parancsnoka, aki jelentést tett a Fekete-tengeren kialakult helyzetről és a területet érő orosz támadásokról. Dmitro Karpenko a déli légierők parancsnoka pedig az odesszai régió légvédelmi rendszerének működéséről, Odessza légterének védelméről és a gabonafolyosó infrastruktúrájának helyzetéről számolt be Zelenszkijnek.

Jens Stoltenberg: Oroszország egyre inkább függővé válik Kínától

Oroszország egyre inkább függővé vált Kínától, Moszkva évről évre Pekingnek adja jelzálogba a jövőjét - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben, a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtókonferenciáján.

Stoltenberg arról beszélt, hogy Oroszország politikailag, katonailag és gazdaságilag is meggyengült, és veszített politikai befolyásból közeli szomszédságában. Mint mondta, Oroszország elvesztette hagyományos katonai erőinek jelentős részét: több száz repülőgépet, több ezer tankot és több mint 300 ezer katonát. Hozzátette, hogy gazdasági szempontból szintén nyomás alatt áll az ország: az olaj- és gázbevételek csökkennek, az orosz banki vagyon szankciók alatt áll, több mint ezer külföldi vállalat szüntette be vagy csökkentette tevékenységét Oroszországban, és minegy 1,3 millió ember hagyta el hazáját. "Mindez alátámasztja, hogy (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával" - szögezte le.

A főtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország erejét nem szabad alábecsüli.

"Az orosz célok Ukrajnában nem változtak. Oroszország nagy rakétakészletet halmozott fel a tél előtt. És újabb kísérleteket látunk arra, hogy csapást mérjenek Ukrajna elektromos hálózatára és energetikai infrastruktúrájára, hogy hideget és sötétséget kényszerítsenek az ukránokra" - jelentette ki.

Üdvözölte, hogy a szövetségesek tovább erősítik Ukrajna légvédelmét, és a múlt héten 20 NATO-tagállam megállapodott abban, hogy légvédelmi koalíciót alakítanak Ukrajna számára. Bejelentette, hogy a NATO átfogó segítségnyújtási csomagját átalakítják többéves támogatási programmá.

Segítünk Ukrajnának átállni a szovjet katonai felszerelésekről a korszerűbb modellekre, és abban hogy haderejüket teljes mértékben interoperábilissá tegyük a mieinkkel" - mondta el.

Megerősítette: a szövetségesek egyetértenek abban, hogy Ukrajna a NATO-tag lesz. "Ajánlásokat tettünk Ukrajna kiemelt reformjaira, különös tekintettel korrupció elleni küzdelemre, a jogállamiság megerősítésére, valamint az emberi és kisebbségi jogok tiszteletben tartására" - tette hozzá.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Ukrajnával támogatásával kapcsolatban nem érzékel "háborús fáradtságot" a szövetségesek részéről.

Továbbra is támogatnunk kell és támogatni fogjuk Ukrajnát

 - szögezte le.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is részt vett a tanácskozáson. Úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió eddig mintegy 300 ezret szállított le Ukrajnának az ígért egymillió lövedékből. Kuleba Ukrajna és a NATO védelmi iparának nagyobb mértékű összehangolására szólított fel, annak érdekében, hogy Kijev megkapja a szükséges fegyverutánpótlást. Véleménye szerint létre kellene hozni egy közös euroatlanti védelmi térséget, amely biztosítaná Ukrajna és NATO-tagországok biztonságát.

Az ukrán külügyminiszter visszautasította azt az állítást, hogy a háborúban patthelyzet alakult volna ki, miután Ukrajna nyári ellentámadása során nem sikerült jelentős területeket visszafoglalni az orosz erőktől.

Azt is elmondta, hogy kedden eredményes megbeszélést folytatott Juraj Blanar szlovák külügyminiszterrel. "Szlovák kollégám megerősítette, hogy az ukrán nehézfegyverek karbantartási központja Szlovákiában fog működni, és a fegyvereket gyártó ukrán és szlovák vállalatok közötti szerződések továbbra is hatályban maradnak" - közölte Kuleba.

Ukrán elnöki tanácsadó: az oroszok csak úgy tettek, mintha tárgyalnának

Amikor a szembenálló felek leültek tárgyalni az Ukrajna elleni orosz invázió első napjaiban, az ukránoknak kevesebb mint egy óra elég volt ahhoz, hogy felmérjék: az oroszok csak úgy tesznek, mintha tárgyalnának, és ez a meggyőződésük azóta csak erősödött - mondta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója az AFP-nek nyilatkozva, amiről a francia hírügynökség szerdán számolt be.

Podoljak szerint Moszkva "másodrangú figurákat" küldött tárgyalni az 1945 óta legsúlyosabb európai konfliktus rendezéséről: Vlagyimir Megyinszkij volt kulturális minisztert, aki plágiumbotrányba keveredett, és Leonyid Szluckijt, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnökét, akit szexuális zaklatással vádoltak.

Ezek az emberek nem voltak tárgyalóképesek. Adminisztratív tisztséget betöltő személyek voltak, akiknek gyakorlatilag semmiféle befolyásuk nem volt Oroszországban. Eljöttek, felolvastak pár ultimátumot, és kész

 - emlékezett vissza Podoljak, aki az ukrán tárgyalódelegáció tagja volt.

Több mint húsz hónappal azután, hogy Oroszország és Ukrajna az orosz támadás 2022. február 24-i megindulása után nem sokkal, előbb Fehéroroszországban, majd Isztambulban béketárgyalásokat folytatott és ezek kudarcba fulladtak, újabb tárgyalásoknak szinte semmilyen esélye nincs. Miután Oroszország tavaly ősszel a saját területéhez csatolt négy megszállt ukrajnai régiót a Krím után, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletben megtiltotta, hogy bármilyen tárgyalást folytassanak Moszkvával mindaddig, amíg Vlagyimir Putyin elnök van hatalmon Moszkvában.

Putyin a G20-csoport novemberi csúcstalálkozóján kijelentette, hogy Oroszország soha nem zárkózott el a béketárgyalások elől. "Gondolkodnunk kell azon, hogyan lehetne véget vetni ennek a tragédiának" - mondta.

Nigel Gould-Davies, Nagy-Britannia volt fehéroroszországi nagykövete szerint Oroszországnak egy hosszadalmas és bonyolult tárgyalási folyamat lenne előnyös, mert ez lehetőséget adna neki arra, hogy újrarendezze sorait a megtizedelt haderőben. Retorikai szinten pedig Putyinnak - pár hónappal az elnökválasztás előtt - nincs vesztenivalója azzal, ha azt állítja, hogy békére törekszik - vélte a volt diplomata.

Podoljak úgy látja: még ha újra egy asztalhoz ülne is az orosz és az ukrán delegáció, már nem tudnának mit mondani egymásnak. "Az ő katonai érvük az, hogy tovább támadnak minket, a mi érvünk pedig az, hogy le fogjuk győzni őket" - jelentette ki, hozzátéve, hogy egyik fél számára sem képez már alku tárgyát az álláspontja, már mindkettő túlhaladt azon a ponton, ahonnan még vissza lehetett volna fordulni.

200 holttest

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Donyeck közelében mintegy 200 ukrán katona holttestét találták meg – jelentette Yan Gagin, a Donyecki Népköztársaság (DPR) vezetőjének tanácsadója.

"A Donyeck melletti elhagyott ukrán állások rengeteg katona holttestével vannak tele. A menekülő ellenség meg sem kísérelte őket elvini onnan. Eddig körülbelül 200-at számoltunk össze" – mondta.

Megszakadt a műholdas kommunikáció

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) elvesztették a műholdas kommunikációt a Luhanszki és Donyecki Népköztársaság, valamint a Harkovi terület felett – számolt be az "Együtt vagyunk Oroszországgal" mozgalom vezetője, Volodimir Rogov a Telegram-csatornáján.

Kifejtette, hogy Elon Musk amerikai milliárdos Starlink nevű cége a Pentagon leányvállalatának tartozása miatt kapcsolta ki az internetet. Ezenkívül jelentősen csökkentette az internet sebességét a Dnyeper területén és azon túl is.

Korábban Elon Musk azt mondta, hogy a Starlink műholdas rendszer szolgáltatási feltételei tiltják annak katonai célú felhasználását.

Így járt Ukrajna a Kinburn-félszigetnél

Oroszország megakadályozta az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) harcosainak partraszállását a Kinburn-félsziget partjainál – mondta Vlagyimir Saldo Herszon régió kormányzója.

"Aleshkitől Krynokiig az ellenséges munkaerő megsemmisítése folyik" – tette hozzá.

Ukrán határőrök reggeliznek egységük szálláshelyén az Oroszországgal határos északkeleti Szumi régióban 2023. november 24-én
Fotó: Hanna Arhirova / Forrás: MTI/AP

Megkezdődött a Veter drónok gyártása

A szentpétervári Kotlin-Novator cég megkezdte a saját tervezésű felderítő "Veter" drón sorozatgyártását – mondta el a társaság vezetője, Vladislav Udaltsov a TASS-nak.

Jövőre havonta körülbelül 100 darabot terveznek gyártani – tette hozzá.

Kaliber rakétákkal támadt az orosz fekete-tengeri flotta

Az orosz fekete-tengeri flotta fregattja négy Caliber komplexum cirkálórakétával támadást indított az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonai létesítményei ellen – számolt be róla a TASS az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

A minisztérium tájékoztatása szerint a kijelölt célokat eltalálták.

Három fronton zajlanak a leghevesebb harcok

A leghevesebb harcok most Rabotino, illetve Avdijivka közelében és a Dnyeper bal partján zajlanak – mondta el egy katonai szakértő, Anatolij Matvijcsuk.

Korábban Jurij Kotenok haditudósító azt mondta, hogy orosz csapatok vették át az irányítást Avdijivka ipari övezete felett.

Hozzátette, hogy ez komoly csapás Kijev számára, mivel az ipari övezet fontos része az egész erődített területnek, amelyet az ukrán fél bevehetetlennek nevezett.

Ukrán határőr kémleli őrposztjáról az orosz állásokat az Oroszországgal határos északkeleti Szumi régióban 2023. november 24-én
Fotó: Hanna Arhirova / Forrás: MTI/AP

Lelőttek egy Moszkva felé repülő drónt

Lelőtték az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Moszkva felé repülő drónját Boriszovka falu közelében - írta Podolszk megbízott vezetője, Grigorij Artamonov a Telegram csatornán.

"Az előzetes adatok szerint törmelék, pusztulás vagy személyi sérülés nem történt azon a területen, ahol a zuhanás történt. A mentőszolgálatok a helyszínen vannak" – írta Artamonov.

Oroszország megsemmisített egy Leopardot

Oroszország megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Leopard 1A5 harckocsiját a különleges katonai művelet (SVO) zónájában – tett közzé egy videót a Komszomolszkaja Pravda a Telegram csatornán.

Azt több forrás is megjegyzi, hogy feltehetően a harckocsi legénységének sikerült elmenekülnie.

A felvételen látható, hogyan kerül orosz tüzérségi tűz alá a harcjármű.

A Forbes arról számolt be, hogy az orosz hadsereg megsemmisítette a Németország által az ukrán hadseregnek átadott tankot, alig néhány héttel azután, hogy elkezdték azt használni.

Oroszország robotrepülőgépekkel támadta Ukrajna katonai infrastruktúráját

Az orosz Fekete-tengeri Flotta egyik fregattja négy manöverező robotrepülőgéppel támadta Ukrajna katonai infrastruktúráját – számolt be szerdán az orosz védelmi minisztérium.

 A Fekete-tengeri Flotta egyik fregattjának legénysége azt a feladatot kapta, hogy a lehető legrövidebb időn belül Kalibr manőverező robotrepülőgépekkel indítson csapást az ellenséges katonai infrastruktúra ellen

– közölte a minisztérium a Telegramon.

 A tárca szerint a kijelölt célpontokat eltalálták.

Az ukrán haditengerészet kedden késő este azt közölte, hogy az orosz haditengerészet kedd estétől két, összesen legfeljebb nyolc Kalibr rakétával felszerelt tengeralattjárót tart szolgálatban a Fekete-tengeren.

A rakétafenyegetettségi szint magas

– közölte az ukrán haditengerészet a Telegramon.

A történtekkel párhuzamosan az orosz légvédelmi erők megsemmisítettek egy Ukrajna által indított, Moszkva felé repülő drónt. Erről szerdán Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere számolt be.

A drónt a Moszkva környéki Podolszk körzet felett megsemmisítették – közölte Szobjanyin a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Az előzetes információk szerint nem történt kár, illetve nincs áldozat a helyszínen, ahol a roncsok lezuhantak

 – tette hozzá a városi elöljáró.

A november 27-28-i orosz-ukrán katonai művelet legfontosabb eseményei:

Több mint hétezren jöttek kedden Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 3641 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3857 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - írták.

Újabb hatalmas dróntámadást indítottak az oroszok

Oroszország kedden éjjel drónok újabb hullámát indította Ukrajna több régiója felé – jelentette az ukrán  légierő.

Shahed drónokat jelentettek Cserkaszi, Dnyipropetrovszk, Odessza, Poltava, Harkov, Herszon, Mikolajiv és Kirovohrad megyékben. A jelentések szerint egy csoport drón szintén a nyugat-ukrajnai Vinnyica és Hmelnyickij felé tartott, az egyik csoport pedig kifejezetten Sztarokosztyantyinivot, egy történelmi középkori várost vette célba.

Ennyit költ jövőre Ukrajna védelmi kiadásokra

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden aláírta Ukrajna jövő évi költségvetését, amelynek

csaknem felét védelmi kiadások teszik ki, több mint 40 milliárd euró több mint 15 ezer milliárd forint értékben.

Az ukrán parlament honlapján közzétett jogszabály szövegéből kiderül, hogy a kijevi vezetés az utóbbi összegből 43 milliárd hrivnyát (410 milliárd forint) irányoz elő drónok, emellett ugyanennyit lőszerek és egyéb fegyverek gyártására. Az ukrán sajtó szerint e költségeket adókból, vámilletékekből, állami vállalatok nyereségéből és privatizációkból remélik fedezni.

Ez történt kedden:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában