Olvasó

2010.08.16. 08:25

Eldördült a pisztoly (kommentár)

Ez a start más, mint a többi, ahogyan már a kampányt, majd pedig az októberi helyhatósági választásokat sem lehet nagyon összevetni az előzőekkel. A települések és a megyék önkormányzataiban ülő politikusok közül eddig nagyon sokan kvázi jutalomként kapták a posztot: a pártok listáiról jutottak be a testületekbe.

zaol.hu

Amikor Orbán Viktor felkészült 2010-re, vagyis az országgyűlési és a helyhatósági választásokra, kőbe véste: drasztikusan csökkenteni kell az önkormányzati testületek létszámát. Ennek egyenes következménye, hogy jelentősen kevesebb lesz idén a listás pozíció. Érdemes az új választási törvény első próbájára odafigyelni. A közvélemény-kutatások szerint toronymagasan esélyes a Fidesz. Ezért a jobboldali párt jelöltjei vagy a párt támogatásával indulók vélhetően tarolni fognak. Más elemző szerint viszont a helyi politikai helyzet alakulását nem lehet teljesen egy az egyben leképezni az országban uralkodó hangulatra. Akárhogyan is lesz, annyi bizonyos, hogy a töredékszavazatokért járó listás helyekért óriási lesz a harc. Az összes településen felértékelődik minden egyes szavazat, hiszen ha nagyon nyer a Fidesz, akkor a többi párt, civil szervezet képviselői leginkább csak a kompenzációs listáról juthatnak be a testületekbe. Nem árt hát, ha ezeket a listákat is alaposan átböngésszük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!