Olvasó

2010.05.07. 04:50

Választási hasonlóságok és különbségek (kommentár)

Csak egyvalami volt biztos tegnap délután a brit parlamenti választásokon. Az, hogy minden bizonytalan. Ami a lényeget illeti: „csak” valószínűsíthető volt, hogy egyetlen párt sem szerzi meg az abszolút többséget a westminsteri parlament alsóházában.

Szabó Zoltán

Nemcsak a választási rendszerben, de ebben is eltér a brit és a magyar helyzet. A nálunk nemrég lezajlott választás magabiztos győztesei és letaglózott vesztesei nyilván elnéző mosollyal vagy éppenséggel irigykedve figyelik a fejleményeket. A három párt erőlködését, még tegnap is, mert az szintén igen lényeges különbség, hogy a szigetországban nincs kampánycsend, így a pártvezetők a szavazóhelyiségek 22 órás bezárásáig még győzködhették a választópolgárokat. A tory frakció lehet a legnagyobb, de a várható eredmények koalíciós kényszert valószínűsítenek. Ez pedig meglehetősen idegen a brit kormányzati berendezkedéstől. Ha mégis így történne, minden bizonnyal megtudnák, mi a magyarok istene, legalábbis az itteni tapasztalatok szerint. Egyébként a szigetországban is váratlanul megerősödött egy párt, amelynek népszerűsége már-már megelőzi a kormányzó Munkáspártét. A liberális demokraták. Akárcsak nálunk a Jobbik. Ám „csupán” ennyi a hasonlóság köztük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!