Olvasó

2009.12.02. 13:37

Guinness rekorder fényjáték Kínából

A világ másik végéről, Kínából érkeztek képek szerkesztőségünkbe. Olvasónk, Goldfinger Andrea munkájából kifolyólag többször járt már a varázslatos országban, s ezúttal néhány fotón meg is mutatja Hongkong-ot.

zaol.hu

 A Kínai Népköztársaság, Kelet-Ázsia legnagyobb országa, ma a világ harmadik katonai, második gazdasági potenciálja, a világ legnépesebb állama (1,3 milliárd lakossal).

Évente több millió turista érkezik az ország, az egyik kedvelt célpont Hongkong, mely különleges igazgatású terület Kínán belül (a másik Makaó).

Honkong több mint 260 szigetből áll, területe Budapest kétszeresét teszi ki, míg lakossága Magyarország népességének kb. kétharmada. A Föld egyik legsűrűbben lakott területe (csak Monaco és a közeli Makaó előzi meg). Egyike a világ kereskedelmi és gazdasági központjainak.

Külön jogrendszere van, saját pénzneme és bevándorlási törvényei, továbbá saját közúti forgalmi szabályai (továbbra is a bal oldalon vezetnek). Csak a honvédelmi és diplomáciai ügyekben kötődik a Kínai Népköztársasághoz.

Hongkong a hagyomány és az ultramodern stílus keveréke, az utcai forgatag mindenkit magával ragad. A látványosságokhoz ugyanúgy hozzátartoznak a modern felhőkarcolók, mint a környező szigetek évtizedek óta változatlan halászfalui, az otthont adó csónakvárosok, a cölöpökre épült Hongkong „Velencéje”.  A boltok polcai roskadásig teltek és éjjel-nappal nyitva vannak, s egyetlen percre sem áll meg az élet. Ez éjszakai Hongkong egyik legkedveltebb turistalátványossága a lézer fényjáték, mely minden este látható.

A Guinness Rekordok könyvébe is  bekerült - mint a világ legnagyobb állandó hang- és fényjátéka - show során több mint 30 felhőkarcolót, világítanak meg.

A fények a zene ritmusára villódznak, több, jelentős alkalommal tűzijátékkal fűszerezve. Bár sokan úgy vélik, a fényáradt  fölösleges, energiapazarló,illetve erőteljesen növeli a Föld fényszennyezettségét, mégis estéről estére tömegek csodálják a különleges játékot.

 


Forrás: wikipedia, Goldfinger Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!