Olimpia

2012.07.23. 17:29

Napok vannak hátra az olimpiáig

Most már tényleg küszöbön áll a nyári olimpia: szerdán (a labdarúgók személyében) pályára lépnek az első sportolók, pénteken pedig a megnyitóval hivatalosan is elkezdődik a világra szóló versengés az angolok fővárosában.

MTI

"Elmebetegségig túlbuzgó" az olimpiai márkanevek védelme Boris Johnson londoni polgármester szerint. A lakosság körében egyre nagyobb felháborodást kelt, hogy 280 tagú úgynevezett márkanév-rendőrség figyeli az olimpiával kapcsolatos nevek jogosulatlan használatát, és lecsap a kisvállalkozásokra, amelyek például az "Olympic", a "2012", az "érme", az "arany" szavakat, vagy az olimpiai mozgalom ötkarikás jelképét használják reklámanyagaikban. Lord Sebastian Coe olimpiai bajnok középtávfutó, a londoni játékok szervezőbizottságának elnöke egy interjúban azt mondta: "Pepsi" feliratú pólóban vélhetően nem lehet majd bejutni az olimpiai helyszínekre, mivel a" mi szponzorunk a Coca-Cola". Ezt később úgy pontosították: egyének bármilyen márkafeliratú ruházatban bemehetnek a versenyekre, a szervezők csak akkor lépnek közbe, ha "nézők nagyobb csoportja jól látható márkanévvel ellátott" ruhában jelenne meg.

Magyar technika segíti a versenyek lebonyolítását: a Polaritás-GM Kft. nyerte el az evezős és kajak-kenu versenyek pályajelölő rendszerének kivitelezési és üzemeltetési jogát. Ez az egyetlen magyar cég, amely olimpiai tenderen megrendelést nyert, de ez így volt már Pekingben és Athénben is. Kínában annyival volt jobb a helyzet, hogy néhányan beszállítóként üzlethez jutottak - például a Graboplast városi buszaival.

Csak hatpontos győzelmet (86-80) aratott az argentin csapat ellen a biztos vezetése tudatában kiengedő amerikai férfi kosárlabda-válogatott az olimpiára készülő együttesek tesztmérkőzésén Barcelónában. A címvédő USA Team-ből Kevin Durant 27, Kobe Bryant pedig 18 pontot dobott.

A magyarok nagy arányban pozitívnak tartják, ha egy cég támogatja a nyári olimpiát és az utána következő paralimpiát. Európában a törökök (71 százalék) és a románok (66) mögött harmadikak vagyunk a listán (63). A támogatást negatívan "megélők" rangsora: Hollandia 76, Belgium 75, Finnország 71.

 

KÜLÖNLEGES KATOLIKUS SZIMPÁTIA

A pápa reméli: az olimpia előmozdítja a békét a világban. XVI. Benedek úgy fogalmazott: az olimpia erős jelképes értékkel bír azáltal, hogy a világ minden részéről összehozza a sportolókat. "Emiatt a katolikus egyház különleges szimpátiával és figyelemmel követi az olimpiát" - tette hozzá. A Vatikán nemrég új sporthivatalt nyitott, jelezve: szeretné, hogy a sport világát áthassák a keresztény értékek.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!