Nagykanizsa

2014.12.11. 16:55

Színház a katedrán

Nagykanizsa - Zenés-bábos tantermi színházi produkciót mutatott be tegnap a Batthyány-gimnázium kilencedik osztályos tanulóinak a két kanizsai színész, Béli Ádám és Czupi Dániel.

Benedek Bálint

A fővárosban élő duó két éve járja az ország középiskoláit, s mindenütt zajos sikert arat. Előadásuknak egyik főszereplője a Benga becenevű Ádám, aki okos, de visszahúzódó, halk szavú, s állandó céltáblája az osztály vagányának, Dávidnak. Ha rosszul érzi magát, saját képzeletbeli világába menekül, ahol ő irányít - egy menő show műsor házigazdája. Ádám túl gyakran menekül ide, és ez feltűnést kelt, sőt, konfliktusokhoz vezet. Muszáj kilépnie az álomvilágból, de nem az várja odakint, mint amire számít.

A kanizsai gimnazisták elkerekedett szemmel, olykor hangosan felnevetve, máskor elgondolkozva figyelték a történetet. A két, egykor Batthyány-gimnáziumba járó színész, Béli Ádám és Czupi Dániel éppen ilyen fogadtatásra számított. Elmondták: amikor diplomát szereztek, eldöntötték: barátságukat úgy pecsételik meg, hogy közös darabban szerepelnek.

- A Tantermi Színházi Szemlén egyedi pályázatunkkal egymillió forintot nyertünk, hogy színpadra, pontosabban katedrára vigyük az ötletünket – fogalmazott Czupi Dániel. – A darabot Laboda Kornél írta és rendezte. Kezdetben Lázár Péter tartotta a drámapedagógiai foglalkozásokat, most Kálócz László segíti a munkánkat.

A produkció ugyanis egy drámapedagógiai elemeket tartalmazó műhelymunkával folytatódik. Ennek keretében az előadásban felvetett kérdéseket dolgozzák fel a diákokkal együtt, átvilágítva ezzel az osztályközösségekben felbukkanó problémákat.

- Az előadás bábos elemeket tartalmaz, mert kihívásnak érezzük, hogy a kamaszok körében cikinek tartott bábszínházat releváns, élő, kortárs kifejezési módként használjuk – tette hozzá a bábszínészként végzett Czupi Dániel. – Programunk újabb támogatásban részesült, ezért nem állunk meg, ráadásul a drámapedagógiával foglalkozó szakemberek között is komoly elismerésnek örvend az interaktív előadás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!