Nagykanizsa

2014.01.31. 16:45

Lesz sportorvos Kanizsán

Nagykanizsa - Már hónapok óta nincs sportorvosa a dél-zalai városnak, ami komoly gondot okozhat a sportegyesületeknek, hiszen orvosi igazolás nélkül még a gyerekek sem versenyezhetnek. A kanizsai helyzet konkrét okai mellett, arra is választ kerestünk, hogy mi az oka az országos szakemberhiánynak.

Pásztor András

Noha országosan már évek óta tapasztalható volt a sportorvosok hiánya, Kanizsán ebből vajmi keveset érezhettek a sportegyesületek, dr. Ruttner Pál ugyanis több évtizeden keresztül lelkiismeretesen végezte feladatát. A nyugdíjas háziorvos tavaly felhagyott a sportorvoslással. Helyét dr. Zámodics Imre vette át, aki alig néhány hét alatt visszaadta megbízatását. Hogy pontosan miért döntött így, azt nem árulta el, de az orvos hangján érződött, hogy csalódott, kissé talán fel is háborodott a körülmények miatt.

Mivel helyben nem kaptunk válaszokat, felkerestük az Országos Sportorvosi Hálózat (OSH) vezető főorvosát, dr. Schiszler Gábort, aki elárulta, mi az alapvető probléma a sportorvosi rendszerrel Magyarországon.

– Az első és legnagyobb gond az, hogy a sportorvosok többsége idős, jópár 70 év fölötti szakember dolgozik ezen a területen – kezdte a vezető főorvos. – Másrészről probléma az is, hogy kevesen választják a sportorvosi munkát, hiszen ezt a képesítést csak alapképzés után lehet megszerezni. Ebből az is következik, hogy főállásban alig vannak kollégák, hiszen mindenki az alapszakmájában – háziorvosként, sebészként vagy belgyógyászként – dolgozik. A harmadik kardinális probléma a fizetés, e téren a közalkalmazotti bértábla az irányadó. Például ha egy kolléga heti egy órában látja el a sportorvosi feladatokat, akkor havi bruttó 20 ezer forinttal számolhat. Ez az összeg – finoman szólva – nem annyira vonzó, hogy tömegével jelentkeznének szakvizsgára az orvosok.

Fűtetlen csarnokban edzenek a Nagykanizsai Utánpótlás Labdarúgó Egyesület fiataljai. Ha melegük nem is, de sportorvosuk lesz. Fotó: Szakony Attila

Mint megtudtuk: a sportorvosi vizsgálatokat végeredményben az állam finanszírozza, ám az elmúlt három évben közel 60 millió forinttal csökkent a vizsgálatokra fordítható keretösszeg.

Dr. Schiszler Gábor a kanizsai helyzet kapcsán elmondta: az országban több helyen is hasonló problémák vannak, Baranyában például megyei főorvos sincs, ahogy Bács-Kiskun megyében sem.

– Nagykanizsán még nem tudom mi lesz a megoldás, tudtommal van egy helyi orvos, aki elkezdte a szakvizsgára való felkészülést, ő akár – szakmai felügyelet mellett – elkezdhette volna a munkát, de a fizetést illetően nem tudtunk megállapodni – mondta az OSH vezető főorvosa, aki hozzátette: nem kizárt, hogy olyan sportorvossal kötnek majd szerződést, aki vállalja, hogy átjár a dél-zalai városba.

Mint megtudtuk: más településeken arra is van példa, hogy az önkormányzat ingyenesen biztosít rendelőt a sportorvos számára vagy más módon támogatja ezt a fajta szolgáltatást.

– A kanizsai önkormányzat két évvel ezelőtt közel 2 millió forint értékben vásárolt olyan orvosi eszközöket, illetve berendezéseket, amelyeket ingyenes használatra átadott a helyi sportorvosnak – árulta el Karádi Ferenc sportért felelős alpolgármester. – Ezek az eszközök most is rendelkezésre állnak, a probléma inkább a rendelővel van. A kórház vezetése ugyanis csak annak a helyi szakorvosnak biztosít kedvezményesen rendelőt az intézményben, aki még nem tette le a szakvizsgáját. Éppen a városvezetés kérésére a kórház ezt az álláspontját úgy módosította, hogy arra – a körülbelül egy éves – időszakra, amíg saját kollégájuk megszerzi a szakvizsgát, biztosítja a rendelő kedvezményes bérlését más sportorvosnak is. A kérdés csupán az, hogy lesz-e olyan szakember a megyében, aki ilyen feltételek mellett elvállalja a munkát?

Az ügy kapcsán megkerestük a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatóját, dr. Brünner Szilveszetert is, aki elmondta: bár a kórháznak nem feladata, hogy sportorvost biztosítson a városban, ennek ellenére egyik kollégájuk, dr. Peszleg Norbert intenzív anezteziológus vállalta, hogy elvégzi a két éves képzést, ami nem csak tőle, de az intézmény részéről is komoly áldozatot kíván, hiszen az orvost – tanulmányai miatt – helyettesíteni kell.

– Kórházunk abban is partner volt, hogy kedvezményesen biztosítson rendelőt, úgy gondoltuk, ennyivel támogathatjuk azt a célt, hogy Kanizsán helyi szakember lássa el a sportorvosi feladatokat – fogalmazott a főigazgató, aki hozzátette: a rendelő kedvezményes bérlését az OSH-n keresztül más sportorvosnak is felajánlották, jóllehet csak arra az időszakra, amíg Peszleg doktor meg nem szerzi a szakképesítést. – A megállapodás tulajdonképpen nem is ezért nem jött létre. Sokkal inkább azért, mert az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) méltatlanul alacsony díjat akart fizetni. Ilyen feltételekkel, Peszleg doktor nem akart szerződést kötni.

A patthelyzet legnagyobb vesztesei a helyi és környékbeli sportegyesületek, a csapatoknak ugyanis nincs más lehetősége, mint a legközelebbi – keszthelyi vagy zalaegerszegi – sportorvoshoz bejelentkezni a kötelező vizsgálatok elvégzésére.

– A 18 év alatti játékosoknak évente kétszer kell sportorvosi vizsgálaton megjelenni – mondta Kovács József, a Nagykanizsai Utánpótlás Labdarúgó Egyesület elnöke. – Közel 160 gyermek sportol nálunk, így aztán nekünk sem mindegy, hogy helyben végzik el a szükséges vizsgálatokat vagy utaztatni kell a csapatokat. Jó lenne ha mihamarabb rendeződne ez a helyzet, nekünk ez az érdekünk.

Pénteken aztán változás történt az ügyben, mint megtudtuk az Országos Sportegészségügyi Intézet elvi megállapodást kötött dr. Dudás Margit Keszthelyen élő sportorvossal a kanizsai térség ellátásáról. Ezt a doktornő is megerősítette, mint mondta: hetente 9 órában rendel majd Kanizsán, ami két alkalmat jelent.

A helyzet tehát megoldódott. De lehet, hogy tovább bonyolódott, hiszen hamarosan két sportorvos is lesz a dél-zalai városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!