Nagykanizsa

2009.10.20. 02:29

Pávakör, emlékek és könnyek Molnáriban

Molnári - Zsúfolásig telt szombaton a dél-zalai település kultúrháza, a helyi pávakör megalakulásának 40. évfordulója tiszteletére szervezett, fotókiállítással, műsorral kísért emlékestre.

Kelemen Valéria

Az iskola folyosóján számos, a régi időkre emlékeztető tabló látható, az egyiken megsárgult fényképek, s egy dátum: 1969, mellette két felirat: Pávakör, Alapítók. Bizony, immár negyven év telt el a település híres pávakörének megalakulása óta, így a helyi asszonykórus, valamint a HKÖ, élén Gerőly Krisztinával, megszervezte a széles körű támogatással kísért emlékestet.

- Az alapító tagok közül Tislér Mariska néni, Vera néni és Szigeti Kati néni sokat mesélt a régi időkről, az alapító Vlasics József tanár úr is sok közös emléket megőrzött a pávakörről, így a régi újságokat böngészve, a lemezfelvételt hallgatva, még meg is könnyeztük a múltat - mondta Gerőly Krisztina.

- Igyekeztünk mindenkit felkutatni, aki részese volt ennek a 40 esztendőnek, számos fotót, emléklapot, érmet összegyűjtetni, ami mind-mind a pávakör elismertségét bizonyítja. Mint egy 1969-es újság őrzi: Délszláv pávakör Molnáriban címmel jelent meg a Zalai Hírlapban az első hír a megalakult pávakörről, mely a zalai nemzetiségi lakosság művészeti együttese, amelynek színjátszó- és irodalmi csoportja, ének- és tánccsoportja is van.

Kezdetben 33 asszony és a tanár bácsi (Vlasics József) harmónika kíséretével indult útjára a csoport, s nem kellett sokáig várni, hogy 12 citerásból, 1 gitárosból és 1 bőgősből álló zenekar is kísérje. A főleg kajkav népdalokat előadó pávakör aztán számos helyen öregbítette Molnári hírnevét: járási és megyei rendezvényeken, nemzetiségi fesztiválokon, Pécsen, Békéscsabán, Fehérváron, Somogyi napokon, Pákán, Szekszárdon, a Buzsáki búcsún, s még sorolhatnánk.

 - Csak a jót mondhatom erről a csoportról - mondta szombat este az alapítótagok egyike, Hertelendi Istvánné, Vera néni. - Igyekeztünk otthon mindent elvégezni, futottunk a próbákra, mert annyira jól éreztük ott magunkat! Zetorokkal, lovaskocsikkal jártunk fellépésekre, busszal csak Budapestre, a MOM-ba mentünk. Rádiófelvételünk, majd lemezfelvételünk is volt, s büszkék vagyunk rá, hogy az Igraj Kolo nagylemez ma is őrzi a Molnári Pávakör tiszta, lelkes énekhangját.

- Nem a bánattól, az örömtől könnyezek, olyan megható ez az emlékest, ráadásul annyian itt vannak! - mondta a 83 esztendős Vlasics József tanár úr, akit olyan szeretettel vettek körül az egykori pávakörösök és a mai utódok, amire legszebb álmában sem gondolt. Holott nyugodtan számíthatott volna rá, mert - mint magunk is láthattuk - nagyon sokan szeretik, s nem feledik őt Molnáriban.Sok év kihagyás után 2007-ben a kisebbségi önkormányzat berke belül újra sikerült beindítani a pávakört Molnáriban. A jelenleg 15 fővel működő kórus igazi közösséggé vált az elmúlt három év alatt. Művészeti vezetőjük Szili Katalin, Gerőly Krisztina pedig a mindenes szerepét tölti be. A csoport nem csak énekel, vidám, mókás színdarabokkal is fellépett már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!