mcsatorna

2016.10.07. 13:14

A száguldó cirkusz - ne csak nézze, olvassa is! (x)

Egy rövid visszaesés után, most újra népszerű sportnak számít a Forma-1 Németországban, és ezzel együtt egész Európában is, olvashattuk nemrég a híradásokban. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy ma egy teljesen új generáció igényeit kell kiszolgálni, és úgy tűnik, némi változtatással ezt sikerült is végbevinni a szervezőknek. Aki a Forma-1 múltjáról, jelenéről és várható jövőbeni kihívásairól átfogó képet szeretne látni, annak érdemes könyvekből is tájékozódni a témában.

A Forma-1 jelene

Az elmúlt években tapasztalható érdeklődési visszaesés, a leginkább annak tudható be, hogy általánosságban is csökkent az emberek autósportok iránti érdeklődése, ami magával rántotta a Forma-1 nézettségi adatait is. A szakma – szerencsére – időben felismerte a kor új kihívásait, és igyekezett meghatározott változtatásokat végbevinni e sokak által kedvelt sportban. A cél elsősorban az, hogy a megváltozott nézői, rajongói igényeket kielégítsék, ehhez pedig olyan szabályváltoztatásokra volt szükség, amelyek a sportot látványosabbá, izgalmasabbá és vonzóvá teszik, ennek következtében pedig új embereket sikerül bevonni a Forma-1 bűvkörébe. A szabályok még napjainkban is változnak, finomodnak, így a hatásokat is csak később lehet majd megítélni, hogy a végbevitt változtatások meghozzák-e majd a hozzájuk fűzött reményeket és eredményeket.

Egy kis olvasnivaló Forma-1 témában

Ha a témában szeretnénk elmélyedni, akkor könyveket a technikai sportokról szóló témákban kell keresnünk, szerencsére bőven akad ebben a témában olvasnivaló. A legterjedelmesebb mű a témában Bethlen Tamás és Hegedűs István közel 600 oldalas könyve, mely A Forma-1 krónikája címmel jelent meg, 2008-ban. A könyv ma már ritkaságnak számít, hiszen a rajongók nehezen adják ki a kezükből, annál is inkább, mivel a terjedelmes mű a sportág közel 60 évének eseményeit, történetét foglalja össze, mindezt 1.500 színes képpel illusztrálva. A Forma-1 kedvelőinek ez a könyv alapmű, mint ahogy a Ventus Libro Kiadó gondozásában, 2005-ben megjelent Forma-1 enciklopédiája is. Ebben a könyvben bepillantást nyerhetünk egy, a hétköznapitól teljesen eltérő világba, és megtudhatjuk, mi zajlik a színfalak mögött. A sokszor élet-halál harcot jelentő eredmények javításán dolgozó emberek mindennapi, sokszor stresszes élete tárul a szemünk elé, és megismerhetjük a félelmet nem ismerő versenyzők életének egy darabját.

Évről-évre megjelenő kiadványok a Forma-1 sztorik címmel megjelenő könyvek, melyek az adott év legjelentősebb eseményeit, érdekes sztorijait, az egyes nagydíjak történéseit foglalja össze. Bármelyik évi kötetet vesszük is a kezünkbe, biztosak lehetünk abban, hogy nem fogunk unatkozni, és a sokszor botrányoktól sem mentes események magukkal ragadnak majd minket. A fenti könyvek mindegyike beszerezhető antikváriumokban.

Ha a legújabb könyvek között nézünk körül, bár ezeket a rajongóknak valószínűleg nem szükséges bemutatnunk, akkor említésre méltó Bethlen Tamás és Mészáros Sándor: Száguldás és cirkusz 2015-2016 című könyve. A könyv feleleveníti az elmúlt két év legszebb és legemlékezetesebb pillanatait és tartalmazza a legjobb képeket is. Bőven szól a 30. Magyar Nagydíjról, a botrányokról és az izgalmas, háttérben zajló eseményekről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!