Márokföld

2015.08.20. 12:10

Oklevél bizonyítja, hogy már 1275-ben is létezett Márokföld

Márokföld – Az eddig ismert 1345-ös első írásos említésével szemben vélhetően már 1275-ben is létezett Márokföld. Erre utal legalábbis az az oklevél, aminek másolatát tegnap mutatták be a zalai községben.

Gyuricza Ferenc

A latin nyelven írt. de magyar neveket is tartalmazó oklevél a zalai kötődésű Talián család levéltárából származik, s jelenleg a Magyar Nemzeti Levéltár középkori gyűjteményében lelhető fel. Itt talált rá Benczik Gyula, a Vas Megyei Levéltár munkatársa, aki többek közt az Őrvidék múltját is kutatja dr. Zágorhidi Czigány Balázs történésszel közösen.

– A kérdéses oklevél 1327-ből származik, és abban Károly Róbert király hitelesített egy korábbi, IV. László király uralkodása alatt kelt okiratot – foglalta össze dr. Zágorhidi Czigány Balázs. – Számunkra ez utóbbi információ a fontos, ebben ugyanis többek közt az olvasható, hogy IV. László király földet és rangot adományoz Márkus zalai őrállónak.

Dr. Zágorhidi Czigány Balázs (balról), Benczik Gyula, Szabó István, valamint Bedő Katalin alpolgármester a csütörtökön bemutatott oklevélmásolat leleplezése utáni pillanatban (Fotó: Gyuricza Ferenc)

A történész azt is hozzátette: maga az oklevél már eddig is ismert volt, azt Zala megye krónikása, Holub József is ismertette a két világháború közötti munkájában. Azt viszont még a szakemberek sem tudták eddig, hogy mely településhez köthető, így ez a felismerés egyértelműen Benczik Gyula érdeme.

Márokföldről korábban azt tartották, hogy első említése a „possessio Markfeulde” név-alakban 1345-ből való. Az új felfedezés ezt az információt írja felül – hívta fel a figyelmet a tényre elő-adása során dr. Zágorhidi Czigány Balázs.

A település polgármestere, Szabó István az ünnepség kapcsán egyebek mellett arról is beszélt, hogy a múlt megismerése iránti szándéknak köszönhető a felfedezés, hiszen a közösségi ünnepeken, a falusi rendezvények során többször is felvetődött annak igénye, hogy kiderítsék és tisztázzák Márokföld nevének eredetét. Azt eddig is valószínűsíteni lehetett, hogy az előtag a Márk személynévre, míg az utótag ezen személynek a tulajdonát képező földre vagy egyéb birtokra utal. A mostani felfedezéssel mindezt sikerült megerősíteni, egyben Márk (vagyis Márkus) kilétét is sikerült tisztázni.

Az oklevél bemutatása kapcsán egész napos programot szerveztek a községben. Több előadásra is sor került, Kovács Gyula erdész a gyümölcsészetről, Varga Géza az őrségi írásjelekről, Darai Lajos pedig a magyarság honfoglaláskori és középkori történelméről is beszélt a népes hallgatóságnak.

Címkék#Márokföld

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!