Lenti

2014.10.26. 15:24

Jó szívvel emlékeznek az egykori katonák

Lenti – A zajdai laktanya bezárása óta rendszeresen szerveznek találkozókat a határ menti városban az egykor ott szolgáló katonák.

Gyuricza Ferenc

Szombaton az anyagi-technikai főnökség volt tisztjei és tiszthelyettesei, valamint polgári alkalmazottai emlékeztek az együtt leszolgált évekre. A találkozó szervezője – ahogy az eddigi alkalmakkor is – Erdélyi József volt, aki érdeklődésünkre elmondta: az ország szinte minden tájáról érkeztek résztvevők. Többségük leszerelt vagy nyugállományba vonult már, a most aktív hivatásos katonák között alig akadnak olyanok, akik valamikor is szolgáltak volna Lentiben. A   kivételek közé tartozik Baráth István dandártábornok , a Magyar Honvédség Logisztikai Központjának parancsnoka, akit 1987-ben tett esküjét követően az első tiszti beosztása Lentibe szólított. 1991-ig szolgált Zajdán, dandár szállítási szolgálatfőnök. (Folytatás a 2. oldalon.)

– A fiatalságomat töltöttem itt, alma materként tekintek a napig Lentire és a 26. gépesített lövészdandárra – mondta a dandártábornok. – Itt sikerült megalapoznom a szakmai munkámat, is úgy vélem, egy fiatal tiszt számára Zajda volt a legjobb iskola.

Hasonlóképpen vélekedtek az anyagi-technikai főnökség egykori vezetői is. Rába Imre 1976-tól 1981-ig, Turi János 1985 és 1991 között irányította a ma logisztikának nevezett tevékenységet. Mindketten alezredesi rendfokozattal hagyták itt Lentit. A találkozókra örömmel jönnek vissza, ám a laktanyába nem tudnak belépni, mióta látták a jelenlegi állapotokat.

– Hozzánk tartozott a haditechnika, a hadtáp, az egészségügy, a személyzet és pénzügy – magyarázta Rába Imre. – Lentinek olyan jó szakmai stábja volt, hogy nem csupán a honvédség, de később a rendőrségnél és a katasztrófavédelemnél is olyanok látták el a logisztikai feladatokat, akik egykor Zajdán szolgáltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!