Lenti

2011.05.12. 18:10

Kevesebb a munkanélküli Lenti környékén

A szezonális munkák és a közfoglalkoztatás beindulásán túl néhány nagyobb munkáltató létszámbővítése is hozzájárult ahhoz, hogy csökkent a regisztrált álláskeresők száma Lentiben és környékén.

Gyuricza Ferenc

Többek közt ezeket mondta el a többcélú kistérségi társulás felkérésére tartott előadásában Kovács Tünde, a Cseszt-Regélő térségfejlesztési és felnőttoktatási kft. munkatársa, amikor a települési szövetség a foglalkoztatási paktum tapasztalatairól tárgyalt.

A paktummenedzser többek közt felhívta a figyelmet, hogy a foglalkoztatást elősegítő fejlesztésekre kell fordítani a figyelmet, ezen belül képzésekre, telephelyfejlesztésekre, de adott esetben akár tanácsadásra is.

-A munkaerőpiacon újabb változásra kell felkészülni - mondta lapunknak Kovács Tünde. - A közelmúltban tapasztalt kedvező tendencia ugyanis rövid időn belül megfordulhat, hiszen a tanév befejeztével az elhelyezkedni nem tudó középiskolások, különös tekintettel a szakiskolákból kikerülő, végzett pályakezdők, illetve a munkát szintén nem találó felsőoktatás által kibocsátottak tömegesen jelenhetnek meg a munkaügyi hivatal nyilvántartásában.

Kovács Tünde a téma kapcsán azt is elmondta: a Cseszt-Regélő nonprofit kft. a térség foglalkoztatási helyzete javítására indította el pályázati támogatással azt a foglalkoztatási együttműködési paktumot, amelynek fő céljai között egy fenntartható partnerségi hálózat létrehozása, az együttműködés eredményeképpen a humánerőforrás fejlesztésre, illetve a gazdaságfejlesztésre és a foglalkoztatás elősegítésére irányuló stratégia kialakítása egyaránt szerepelt. Amennyiben céljaikat teljesíteni tudják, úgy a lenti kistérségi foglalkoztatási szint megtartása, illetve emelése a jelenlegi gazdasági helyzetben is reális elképzelésnek tûnik. MÉG



EZERNÉL TÖBB ÁLLÁSKERESŐ
A lenti kistérség területén a legutóbbi ülésen nyilvánosságra hozott adatok alapján 10,8 százalékos a munkanélküliségi ráta, ez egész pontosan 1097 álláskeresőt jelent a városban és környékén. Egy évvel ezelőtt a munkaképes lakosságnak még 14,3 százaléka, azaz 1472 fő volt regisztrált munkanélküli. A határ menti város mellett a környéken a legnagyobb foglalkoztatók Csesztregen (a Hoffmann Carbon Kft., valamint a Femat Hungária Kft.), Lovásziban (az Oiltech Kft.), illetve Nován (a NovaBútor Kft.) találhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!