Kultúra

2014.11.09. 13:30

Omar Bashir, a lant félig magyar hercege

Ahogy tüzesen, ám mégis finom érzékiséggel becézgeti imádott hangszere húrjait, olybá tűnik, mintha az Ezeregyéjszaka meséiből lépett volna elő. Omar Bashirnak, „a lant hercegének”ereiben azonban nemcsak arab, hanem magyar vér is jócskán csörgedezik.

Szabó Zsófi

Kiválóan beszéli a nyelvünket, édesapja még Kodály Zoltánt is okította a klasszikus arab lant művészetére és otthonának, igazi hazájának pedig Magyarországot tekinti Omar Bashir Oud. A húros hangszer szakavatott mestere a Kanizsa Nemzetközi Jazz és Világzenei fesztivál fellépőinek sorát gyarapította, igazi unikumként.

– Bejártam az egész világot – kezdett kalandos életének felgöngyölítésébe az előadóművész. – Kelettől-nyugatig mindenhol megfordultam. Színpadokon, rendezvényközpontok százaiban léptem fel, szólóban és különböző formációkkal egyaránt. Sok új zenei impulzus ért mindenütt, egy „valami” azonban nem változott: hogy a lantjaim nélkül soha nem álltam pódiumra. Pedig mennyire utáltam ezt a hangszert kisgyermekként!

Legalábbis öt esztendős koráig iszonyodott az arab lanttól, az „oud”-tól. Omar akkor még szülővárosában, Budapesten élt családjával: testvéreivel, magyar ajkú édesanyjával és arab származású atyjával. Az édesapát, a Bartók és Liszt-díjas néhai Munir Bashirt „a lant királyaként” ismerte és ismerte el a világ. Ő adta fia kezébe először az oud-ot. Már Irakban, ahová időközben költöztek.

Omar Bashir – mindenütt sok új zenei impulzus érte (Fotó: Szakony Attila)

– Amikor gyerekként lantot adtak a kezembe, mindig összetörtem őket. Majd – egyik percről a másikra – mégis beleszerettem, természetesen apámnak köszönhetően. Alig múltam öt éves, és már játszani tanított. Napi öt-hat órát gyakoroltam: ahogy mélyült a tudásom, úgy a lant iránti szeretetem. Hétesztendősen a bagdadi konzervatórium diákja voltam, két év múlva koncerteztem is. Egy évvel később, 10 évesen, pedig már abban az intézményben tanítottam társaimat a lantra, ahol korábban még tanultam.

De milyen is a klasszikus arab lant? Omar Bashir az igazi arab lantot kicsit a mandolinhoz, kicsit bendzsóhoz hasonlónak írta le. S az oud „kisfia” a gitár is – jegyezte meg viccesen.

– A lantot épp e hangszerek miatt mindenhol ismerik a világon. Azonban a hangszer klasszikus változata, amin jómagam is játszom, időszámításunk előtt 2300-ból származik. Az arabok vitték be később Európába. Ahova aztán mentek cigányok is – a flamenco stílus például így született meg, miként ennek fő eszköze, a gitár. Önálló hangszerként pedig Bach használta először a lantot Európában.

A kis lanttörténeti kitérő után ismét sorsának alakulásáról mesélt Omar. Saját szavaival élve, időközben elegük lett az iraki háborúból, így 1991-ben visszajött Magyarországra a Bashir család. Az ifjú tehetség ekkor már jónéhány nagyobb koncertet tudhatott maga mögött és kialakult előadóművészi-irányvonala is. A kelet és a nyugat világát ötvözte játékában.

- Budapesten beiratkoztam a Zeneakadémia ének, szolfézs és karvezetés szakára. Mindig imádtam a magyar népdalokat, az egyetemi évek alatt még többet megismertem. Később pedig fel is dolgoztam őket. Büszkeséggel tölt el mind a mai napig, amit Sebestyén Márta, a híres népdalénekes mondott egyszer nekem: „Omar, szeretek veled dolgozni, mert a te improvizációd olyan, mintha magyar zene lenne.”

1997-ben azonban törésvonal következett be a művész életében: édesapja elhunyt. A fájdalom viszont – mint Omar hangsúlyozta – „új utakat” nyitott karrierjében. Ekkortájt alakította ki egyedülálló zenei stílusát. Aminek az is köszönhető, hogy mindenünnen felvett valamit a világból, amerre járt. Például fél évig élt cigányokkal Spanyolországban, de más nemzetek zenészeitől – köztük a „mi” Szakcsi-Lakatos Bélánktól – is sokat tanult.

– Fűszerezni kezdtem a dalaimat. Keleti és magyar ízesítőkkel is megszórtam őket, majd beléjük kevertem, amit csak tudtam. Adtam hozzá balettet, filmzenét, meditációt, népzenéket, de még hastáncot is. A több tucat lemezem híven tükrözi mindezt. Bennük, ahogy bennem is, elfér az egész világ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!