Kultúra

2014.01.27. 16:35

Wallenberg példája

Nagykanizsa - Angyal, így emlegették már a vészkorszak idején is – jellemezte Raoul Wallenberget a munkásságát bemutató kiállítás hétfői megnyitóján Sebestyénné Janik Éva, a nevét viselő egyesület és alapítvány elnökségi tagja. Az emlékkiállítás a magyar holokauszt emlékév, illetve a holokauszt emléknap előtti tisztelgésként nyílt meg a Képzőművészetek Házában. Az érdeklődők korabeli fotók révén ismerhetik meg Wallenberg, a zsidómentő munkásságát.

Horváth-Balogh Attila

A megnyitón Cseresnyés Péter polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta: Raoul Wallenberg, a svéd követségi titkár nem csak példakép, hanem felkiáltójel is a mai nemzedékek számára.

– A magyarországi zsidóság deportálásának 70. évfordulója alkalmából megrendezett holokauszt emlékévhez Nagykanizsa is csatlakozik, emlékezve a lágerekbe elhurcolt kanizsai, dél-zalai honfitársainkra – bocsátotta előre. – Programjaink, kiállításaink és előadásaink azt a célt szolgálják, hogy az emlékezés kiemelt szerepet kapjon közgyűjteményi, közművelődési intézményeinkben annak érdekében, hogy az 1944-ben történteket megismerhessék a XXI. században élők és tanuljanak a múlt bűneiből, hibáiból.

Cseresnyés Péter azt is kiemelte: Raoul Wallenberg példakép, mert – ahogy a kiállítás címe is érzékelteti, ember tudott maradni az embertelenségben. A svéd diplomata a II. világháború idején magyar zsidók ezreit mentette meg a deportálástól.

– Ezért nem csak példakép, hanem történelmi felkiáltójel is számunkra, sorsa azt üzeni, hogy nekünk nem kell, sőt, nem szabad nagyhatalmi érdekek kiszolgálóivá válnunk – fogalmazott.

 

A falakon kifüggesztett, korabeli fotókkal illusztrált és történelmi ismeretekkel kiegészített transzparensek a Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány jóvoltából tekinthetők meg a dél-zalai városban. Ennek elnökségi tagja, Sebestyénné Janik Éva is megidézte a svéd diplomata alakját és nagyszerű szellemiségét.

– Angyal, így emlegették már a vészkorszak idején is – mondta. – Közel 100 ezer zsidó ember köszönheti neki az életét. Wallenberg nem a hagyományos diplomáciai módszereket alkalmazta, hanem minden lehetőséget megragadott a vesztegetéstől a zsarolásig, hogy életeket menthessen. Azonban végül ő maga is áldozat lett. 1945. január 17-én Budapestről Debrecenbe indult, kollégái akkor látták utoljára. Feltételezések szerint erőszakkal a Szovjetunióba hurcolták, halálának időpontja máig bizonytalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!