Kultúra

2011.04.15. 06:19

Balatoni tojás- variációk könyvben

Nem számít, hogy viaszos vagy karcolt, piros vagy zöld, geometrikus vagy növényi motívumokkal díszített, a húsvét kötelező velejárója a hímes tojás.

Kiss Anna

Aki tegnap részt vett a zalaegerszegi Centrum Áruházban nemrég nyílt Könyvjelző könyvesbolt és antikvárium délutáni ismertetőjén, az azt is tudja, hogy az egyes tojásfestési és díszítési technikáknak szimbolikus jelentésük van. Ilyen és hasonló érdekességek találhatók a Keszthely környéki hímes tojások című kiadványban, melyet szerkesztője és a Kézművesek Háza munkatársa, Pozvai Andrea mutatott be az olvasóközönségnek.


A Zala Megye Népművészetéért Alapítvány Továbbélő múlt sorozatának első kötete hiánypótlónak számít a maga nemében, hiszen egy konkrét tájegység, a keszthelyi Balatoni Múzeumban őrzött, a vonzáskörnyékről származó hímes tojás anyagot gyűjtötte össze.

A könyvben nemcsak a tojásfestés történelméről tájékozódhatunk, de arra is fény derül, miért festjük piros színűre ezt a terméknységi szimbólumot és ki gubbasztott az indiai mítosz szerint ezer évig egy tojásban, mielőtt megalkotta a világot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!