Kultúra

2010.09.01. 07:00

"Az év műhelye" lettek

Elismeréssel térhetett haza a 24. Mesterségek Ünnepéről a Zalai Népművészeti Egyesület, a számos résztvevő közül őket érdemesítették Az év műhelye díjra.

Sinkovics Eta

A rendezvényen kiemelt szakterületként szerepelt a tojásdíszítés, a mézeskalács-készítés és a gyertyaöntés. Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, a mesterségek bemutatóján a zalai népművészek folyamatosan készítették alkotásaikat, a nagyközönség láthatta a gyertyamártogatást, mézeskalácsosságból az ütőfás, írókázott és rátétes módozatokat, a tojásdíszítőktől pedig a berzselés, az írókázás és a karcolás fortélyait leshet-ték el. A műhelyben ugyancsak munkabemutatót tartottak a csipkeverők, a hímzők, a fafaragók, a bőrtárgykészítők, a gyékényszövők és a gyerekjáték-készítők.


- A megyék mesterségbemutatóit korábban is pontozták a szakbizottságok, s ebben mindig előkelő helyen végeztünk. Idén első alkalommal díjat alapított a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Az év műhelye címmel, s ezt az egyesületünk vehette át a magas színvonalú bemutató elismeréseként - mondta nem kis büszkeséggel Skrabut Éva. S erre minden oka megvan, hiszen 51 szervezet közül érdemesítették a zalaiakat a megtisztelő címre. A budai várban az augusztus 20-ai rendezvényhez tartozó seregszemlén 800 népművész vett részt, megyénk 60 fővel képviseltette magát. A négynapos programot hetvenezren látogatták meg, utalt Skrabut Éva az érdeklődésre. Ám szavaiból az is kiderült, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület háza táján egész évben mozgalmas élet zajlik. Idén két nemzetközi projektben is részt vesznek. Az egyik a Culturevive, horvát partnerekkel megvalósuló program, melynek első részében két magyar rendezvény zajlott: az országos zalaegerszegi fazekasfesztivál horvát vendégekkel és a horvát magyar családi pünkösd.

- E hét végén, szeptember 4-5-én pedig 16 zalai népművésszel veszünk részt a horvátországi Kaproncán a reneszánsz fesztiválon, melynek megrendezése a településen található, török elleni védelmet szolgáló reneszánsz erőd maradványaihoz kapcsolódik. A fesztivál a középkori életet eleveníti fel – tájékoztatott az egyesület elnöke. A közös program egyéves, s utolsó állomása a csáktornyai horvát karácsony lesz. A szlovén projekt már múlt évben elkezdődött, s idén a termékfejlesztési kurzussal folytatódott. Ennek zárásaként október végén a kézművesek házában kiállítást rendeznek a 16 résztvevő megújított kézműves termékeiből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!