Kultúra

2010.09.14. 06:23

A magyar ember sírva vigad, az ír pedig vigadva sír

Az írek szomorú történeteiket is vidám nótába ágyazzák, akaratlanul táncra invitálva a hallgatót - mutatja be a zenéjüket Péter János, a Firkin együttes alapító fuvolása.

Gyuricza Ferenc


Péter János az új együtteshez részben az ír zenét jól ismerő zenészeket verbuvált - a dobos Juhász Róbert, azaz Ese már a Shannon-ban is társa volt, míg a gitáros-énekes Göttinger Pál a tradicionális ír zenét játszó Irish Coffee frontembere volt korábban -, a többiek (az énekes Marthy Barna, a hegedűn játszó Sárhidai Zsuzsi, az elektromos gitáros Marczis Attila és a basszusgitáros Szuna Péter) azonban a Firkin révén kóstolt bele az ír hagyományokba.

- Az volt a cél, hogy olyan embereket találjak, akik ugyanazzal az energiával rendelkeznek, mint jómagam - folytatta a zenekarvezető. - Fontosnak tartom, hogy valamennyien teljes elánnal, amolyan energiabombaként robbanjunk ki a színpadra, s ne csak ugráljunk koncert közben. Az ír kocsmazene ugyanis iszonyatos energiát tud közvetíteni, bárkit képes magával sodorni. Az ír zene akkor is nagyon vidám, ha a dalok a legszomorúbb történetekről, gyilkosságokról, tragédiákról szólnak. Szoktuk is mondani, hogy míg a magyar sírva vigad, addig az ír vigadva sír. Nyilván a vidámság, a dalokból felszabaduló energia az oka az ír zene népszerűségének, a másik abból fakadhat, hogy a beat és a rock gyökerei is ebben a tradicionális világban erednek.


OKTÓBERBEN JÖN AZ ÚJ NAGYLEMEZ
A Firkin 2009 tavaszán jelentette meg első albumát, amelyen feldolgozások és saját dalok szerepeltek vegyesen. Péter János elmondása szerint ezzel az anyaggal mintegy 200 koncertet adtak már, így a közönség joggal várja az új számokat. A zenekar éppen ezért a napokban Bécsben veszi fel új dalait, amelyek között ugyancsak lesznek saját szerzemények és feldolgozások is. Az újonnan rögzített felvételek az októberre várható második Firkin nagylemezen kapnak majd helyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!