Kultúra

2009.12.21. 03:29

Nyitányként palotást

Palotással nyitottak ez év februárjában és bár akkor úgy gondolták, produkciójuk egyetlen alkalomra szól, azóta már jótékonysági rendezvényen, szüreti felvonuláson is felléptek.

zaol.hu

 

- Az elmúlt év szeptemberében készült el a táncterem az öltözővel, természetesen szerettük volna megtölteni élettel - idézte a kezdetek kapcsán Sümeginé Horváth Anita, az intézmény pedagógusa, a tánccsoport koordinátora.


Az ÁMK-ban, az iskolai képzésben a magyar kultúra értékeire nagy hangsúlyt fektetnek, a hagyományőrző tevékenységekről az órarendis árulkodik. A kézműves foglalkozások mellett a néptánc is része az oktatásnak, az óvodások és az első, illetve második évfolyamos diákok tanulják a lépéseket. Művelődési intézményről lévén szó, az ott dolgozók természetesen a településrész minden lakosa számára szerettek volna kellemes, hasznos elfoglaltságot kínálni. Invitálálásukra azonban először kevés vállalkozó kedvű jelentkező érkezett.

- A kezdéshez végül az iskola hagyományos februári alapítványi bálja adott lendületet - folytatta a beszámolót Sümeginé Horváth Anita. - Kollégák, szülők és olyanok is, akiket nem fűz szorosabb kapcsolat az iskolához, összejöttek, hogy palotással lepjék meg a közönséget. Jó hangulatú felkészülési időt töltöttünk együtt, ezért megkérdeztem, ne folytassuk-e a táncot. Ha addig heti két alkalommal is próbáltak, hetente egyszer miért ne lehetne összejönni? Szóval így kezdődött...

A létszám változó, hiszen munkahelyi elfoglaltságok miatt hol ez, hol az marad távol egy időre, de húsz fő azért rendre összejön. Bárki bármikor csatlakozhat hozzájuk, az sem baj, ha nem Andráshidán éli mindennapjait.

- Nincs produkciókényszer, mi valóban a táncokat szeretnénk megismerni. Eltöltünk egy estét, beszélgetünk, jól érezzük magunkat - mondta az együttes koordinátora. - Volt persze szereplésünk több is, a palotást követően egy sióagárdi mulatsággal léptünk fel tanév végén az intézményben egy jótékonysági esten, az óvodás és iskolás csoportok, a településrész egyéb társulatai mellett. Ezen a Nemzedékek kézfogása címmel megrendezett összejövetelen nagy sikerünk volt. Meghívtak bennünket a nagykutasi falunapra és a helyi, andráshidai szüre-ti felvonulást szintén végigtáncoltuk.

Lassan illő lenne nevet választani a csoportnak, merthogy az még nincs. Fennállásuk első évfordulójára talán ezzel is meglepik magukat...


RINGATÓ PARANCS FOGSÁGÁBAN
Platón a táncról: „Az emberi természeten kívül egyetlen más élőlény sincs birtokában a testet hangokra mozgató érzés parancsának. Ezt a ringató parancsot ritmusnak nevezzük, s azt a parancsot, mely a magas és mély hangok összefonódását kormányozza: harmóniának. Ezek együtt pedig a táncot teremtik meg.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!