Kultúra

2009.09.22. 02:29

Parasztolimpia Pesten

Budapest - Számos hazai vidéki település szó szerint sátrat vert a főváros egyik legszebb részén, a városligeti Vajdahunyadvár udvarán és környékén az elmúlt pénteken.

Varga Zsuzsa

A programokban gazdag, színes eseménysorozatot az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében immár másodszor rendezték meg az uniós Leader-program helyi érintettjeinek bemutatkozása céljából. A nyarat idéző kora délelőtti napsütésben hatalmas sürgés-forgás kezdődött a patinás Vajdahunyadvár környékén. A fehér sátrak árnya alatt készülő sült kolbász, palacsinta, lángos, valamint helyi specialitások garmadájának illata már messziről érezhető volt, nem kímélve azokat a bizonyos pavlovi reflexeket. 


Külön látványosság volt a Resznek által rendezett tízpróbás Parasztolimpia, amelyen a hét régió fiataljai mérték össze erejüket
Fotó: Orosz Péter

De nem csak a kulináris élvezeteknek áldozhatott az a több ezer érdeklődő, aki kilátogatott a második vidék napjára a Városligetbe. Az egyes régiók és megyék felvonultatták egyebek között turisztikai kuriózumaikat, hagyományaikat, művészetüket, de nem maradtak ki az őstermelők jellegzetes régiós, helyi árui sem. Rendkívül gazdag volt a kínálat sajtokból, mézfajtákból, borokból és házi pálinkákból, valamint népi iparművészeti termékekből. A fából készült pavilonokban és standokon sok helyütt nem csak termékbemutatót, de ingyenes kóstolót is tartottak a látogatók legnagyobb örömére. Ottjártunkkor tapasztaltuk, hogy nagyon sokan nem tudtak ellenállni a kulináris és egyéb aromás csábításnak. Ezenkívül szépen fogytak a boros- és pálinkásflaskák, fafaragások, festett tojások, fazekas dísz- és használati tárgyak. Akinek pedig a pénztárcája szűkössége gátat szabott, vagy épp elfáradt a színes forgatagban, egész nap ingyenes kulturális és családi programokon, koncerteken, bábszínházi előadásokon, kézműves-foglalkozásokon vehetett részt. Rengeteg külföldi turista tűnt fel a tömegben, akik láthatóan nagyon élvezték az eseménydús forgatagot. Kattintgatták fényképezőgépeiket, próbáltak együtt ropni a néptáncosokkal, vagy csak pózoltak a népviseletbe öltözött szereplőkkel.

Külön látványosság volt a Zala megyei Resznek település által rendezett tízpróbás Parasztolimpia, amelyen az ország mind a hét régiójának fiataljai mérték össze erejüket, ügyességüket és gyorsaságukat különféle tréfás feladatokban.

A hatalmas tömegben megtaláltuk Huzián Józsefet, a Zala megyei Resznek polgármesterét, a Parasztolimpia nevű rendezvény fővédnökét. Megtudtuk, hogy Reszneken immár három év óta rendeznek hasonló erőpróbát népi, paraszti eszközök felhasználásával, s ezt a játékot hozták el most a fővárosba, ezúttal hét régió 11 csapatának részvételével. Volt itt egyebek között bálagörgetés, malacsúlysaccolás (malac-sacc), vízhordás talicskában, petrenceáthordás, rönkfűrészelés és más ügyességi játékok. A süldő legények a tűző napsütésben bizony alaposan beleizzadtak a feladatokba. 

Azt is megtudtuk a polgármestertől, hogy Resznek apraja-nagyja részt vett a szervezésben, s a falu szinte kiürült pénteken, mert aki csak tudott, eljött a nagy eseményre.A zalai kínálat keretében Nagy Anita, a Zala Termálvölgye Egyesület projektmenedzsere a Nyugat-dunántúli régión belül Zala megye helyi termelőinek, kézműveseinek jellegzetes produktumait ismertette meg a vidék napja látogatóival. Főleg kevésbé ismert, tájjellegű mézfajtákat, méhészeti termékeket, virágport, mézeskalácsokat, mézescsuprokat, almásházi, hévízi és alsópáhoki kerámiákat állítottak ki standjukon. Kámán Levente méhész elégedetten nyilatkozott a rendezvényről, de hozzáfűzte: tudatosítani kellene a vásárlókban, hogy ne a bizonytalan eredetű, olcsó mézeket vásárolják a szupermarketekben és az áruházláncok üzleteiben, hanem a hazai őstermelők valódi minőségi kínálatából válasszanak. A vidék ezúttal is meghódította a fővárost, s a részt vevő külhoniakat is. A bemutatót Palya Beának, a 2008. év magyar kultúra követe kitüntetettjének és a Csináljuk a fesztivált című tévéműsor résztvevőinek koncertje zárta.

MINDEN TELEPÜLÉS
A Leader az Európai Unió 2001/2002-ben az elmaradott vidéki térségek felzárkóztatása céljából dult vidékfejlesztési programja.     
A Leader-programba 2009-ig 3019 település (az ország településeinek 96 százaléka) és több mint 12000 szervezet kapcsolódott be.    
Magyarország lakosságának mintegy 44 százaléka érintett jelenleg a Leader-programban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!