Külsősárd

2016.12.12. 20:10

A múlt emlékei - Helytörténeti gyűjteményt alakítanak ki Külsősárdon

Külsősárd - A térségben egyre növekvő idegenforgalmi kínálathoz igazodva saját helytörténeti gyűjteményt alakít ki a zalai község önkormányzata.

Gyuricza Ferenc

Ennek alapjait már évekkel ezelőtt lerakták, amikor a falu központjában egy boronás házat kezdtek kiépíteni. Az épület azóta elkészült, ám berendezni csak most tudják.

- Sikeresen pályáztunk egy közösségi színtér kialakítását célzó programban, 342 ezer forintot kaptunk az államtól az épület villamosítására és berendezési tárgyaira - magyarázta Gasparics Győző, a község polgármestere. - Ebből ki tudjuk alakítani a saját kis múzeumunkat , hogy az ide látogatóknak be tudjuk mutatni a település múltját és a térségünk néphagyományait.

Lőrincz Zoltánné közfoglalkoztatott és Gasparics Győző a gyűjtemény berendezése közben Fotó: Gyuricza Ferenc

Gasparics Győző hozzátette: mivel Külsősárd lakossága egykor a paraszti életmódhoz alkalmazkodott, ezért részben annak munkaeszközeit mutatják be a gyűjteményben. Ezenfelül a mindennapi élet használati tárgyait állítják ki, de a térségre jellemző kismesterségek tárgyai és népművészeti termékei - például a hetési mintákat őrző szőttesek és terítők - úgyszintén kiállításra kerülnek.

- A tárgyak egy igen jelentős részét a faluban élők ajánlották fel a gyűjtemény számára - folytatta a polgármester. - Ez egyébként célunk is volt, hiszen egy helytörténeti kiállítás csak akkor hiteles, ha az valóban a településről származó tárgyakat tartalmazza.

Gasparics Győző szerint az önkormányzatnak további tervei is vannak a beruházáshoz kapcsolódóan, így például bizonyos népi kismesterségekből - például kosárfonásból - tanfolyamot is szerveznének a helyi érdeklődők számára. Ez amúgy jól kapcsolódna a közösségi tér funkcióhoz is.

- Arra nincs kapacitásunk, hogy az épület állandó nyitvatartása érdekében állandó jelleggel külön foglalkoztassunk egy személyt, ezért a gyűjteményt kvázi kulcsos ház jelleggel működtetnénk - sorolta tovább Gasparics Győző. - Akár a könyvtáros, akár a falugondnok vagy a közfoglalkoztatottak bármelyike segíthetne abban, hogy az ide látogatók a kiállítást meg tudják tekinteni. Nálunk jóval nagyobb lélekszámú településeken is hasonló módon oldják meg az ilyen jellegű épületek nyitvatartását.

A polgármester érdeklődésünkre annyit mondott még: a közeljövőben lesz egy újabb rendezvény is a községben, a Gulagra kitelepítettek emléktábláját avatják majd fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!