Külföld

2016.03.17. 08:33

Izrael szorgalmazza az ENSZ-békefenntartók visszatérését a Golán-fennsíkra

Az ENSZ békefenntartó egységeinek a Golán-fennsíkra való visszatérését kérte Reuven Rivlin izraeli államelnök moszkvai látogatásán Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, a jövendő szíriai rendezés részeként - írta csütörtökön a Háárec című izraeli újság.

Shiri Zsuzsa/MTI

A lapnak nyilatkozó izraeli illetékesek szerint az orosz elnök azt mondta, "mélységesen megérti" az izraeli aggodalmakat. Hangsúlyozta, hogy támogatja Izrael biztonságát.

Izrael attól tart, hogy az orosz kivonulás megerősítheti az Izraellel szemben ellenséges Iránt és a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezetet.

A szerdai moszkvai találkozón Rivlin azt kérte Putyintól, hogy a szíriai tűzszünet keretében térjenek vissza az ENSZ békefenntartó egységei a Golán-fennsíkra, az Izrael és Szíria közötti senki földjén lévő ütközőzónába, hogy megerősítsék a határ biztonságát.

A Golán-fennsíkon 1974, a jóm kippúri háborút lezáró tűzszüneti megállapodás óta állomásoztak ENSZ békefenntartó csapatok. Az egyezmény egy néhány kilométeres ütközőzónát hozott létre a tűzszüneti vonal szíriai oldalán, ahol 2013-ig rendre csak mintegy ezer békefenntartó tartózkodhatott. A szíriai polgárháború közelben zajló csatái azonban ellehetetlenítették a békefenntartó alakulatok munkáját. 2013 márciusában előbb a horvát, majd júniusban az osztrák egységek is távoztak. Az ENSZ Izrael által is támogatott diplomáciai erőfeszítései nyomán Írország, a Fidzsi-szigetek és India új katonákat küldött, de számos alkalommal megtámadták őket. Ezért az utóbbi hónapokban sorra elhagyták állásaikat a határ térségében, és székhelyüket is áttették Izraelbe.

Putyin a maga részéről megismételte 2012-es nyilatkozatát, miszerint ő és az orosz kormány elkötelezett Izrael léte és biztonsága mellett. Rivlin kijelentette, hogy Jeruzsálem az orosz csapatok kivonulása után is fenn kívánja tartani a néhány hónapja kialakított koordinációs együttműködést az izraeli és az orosz hadsereg között.

Az izraeli államfő közvetlenül az orosz elnökkel tartott megbeszélés után telefonon beszámolt a történtekről Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, Móse Jaalon védelmi miniszternek és Gadi Ejzenkot vezérkari főnöknek.

A Háárec szerint a közeljövőben Benjamin Netanjahu miniszterelnök is látogatást tervez Moszkvába, hogy személyesen is találkozzon Putyin elnökkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!