Külföld

2011.06.17. 17:40

Szíria: nagyszabású tüntetések országszerte

Újabb nagyszabású tüntetések zajlottak le pénteken több szíriai városban a damaszkuszi rendszer ellen, és a demonstrálók továbbra is követelték Bassár el-Aszad államfő távozását a hatalomból. A karhatalom több helyütt a tömegbe lőtt, és emberjogi aktivisták szerint legkevesebb tizenhatan vesztették életüket a lövésektől.

MTI

A demonstrációk előtt, a hajnali órákban a szíriai hadsereg harckocsik és helikopterek támogatásával foglalt el egy északnyugati várost, miután napokig ostrom alatt tartotta azt. Musztafa Oszo szíriai emberi jogi aktivista elmondta: nagyszámú katona lépett Maarrat-an Numán város területére.
   
Oszo szerint a pénteki tüntetések a biztonsági erők Homszban nyolc embert lőttek le. Damaszkuszban hárman, a keleti Deir ez-Zórban pedig ketten haltak meg. Egy dél dél-szíriai faluban, Daelben pedig egy 16 éves fiú vesztette életét a rendfenntartó erők lövéseitől. Az északi Aleppóban, Szíria második legnagyobb városában egy tüntető halt meg.
   
A szíriai állami televízió viszont arról adott hírt, hogy Deir ez-Zórban egy rendőrt sebesítettek meg fegyveresek, a SANA hivatalos hírügynökség pedig azt jelentette, hogy Damaszkusz Kabún nevű városrészében három rendőr sebesült meg.
   
A hírügynökség beszámolt a szíriai városokban zajló tüntetésekről - amit ritkán tesz meg - és azt közölte, hogy a demonstrálók "különböző jelszavakat skandáltak".
   
Azóta, hogy Szíriában március közepén kitört a damaszkuszi rezsim megdöntését követelő népmozgalom, a szervezők a pénteki ima után szólítják az utcára a tüntetőket. A múlt pénteken 25 demonstráló vesztette életét. Összességében pedig március dereka óta több mint 1400 szíriai vált a zavargások áldozatává, és 10 ezer embert vettek őrizetbe emberjogi szervezetek számításai szerint.
   
A damaszkuszi rendszer támadásai elől Törökországba menekülő szíriai állampolgárok száma eközben elérte a 9700 főt, csütörtök éjszaka mintegy 1200 ember lépte át a szíriai-török határt. A menekülteket a Vörös Félhold török szervezet által létesített öt sátortáborban helyezték el a Törökország déli részén fekvő Hatay városban.
   
A helyszínre érkezett pénteken délután Angelina Jolie amerikai filmszínésznő, aki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának nagyköveteként keresi fel a Törökországban menedékre lelteket. Megérkezésekor a táborban elhelyezett menekültek azt skandálták arabul, hogy "Le a szíriai rezsimmel!". A török média szerint a színésznő lelki és anyagi segítséget kíván nyújtani a menekülteknek. Jolie arra kért és kapott engedélyt a török külügyminisztériumtól, hogy öt órát tölthessen a sátortáborban.
   
Az állami média tájékoztatása szerint távozik az üzleti életből Rámi Mahlúf, Bassár el-Aszad szíriai elnök unokafivére, gyerekkori barátja, az arab országbeli korrupcióellenes tiltakozások fő célpontja. Mahlúf egyebek között a legnagyobb szíriai mobiltelefon-társaság, vámmentes boltok, olajkoncesszió, egy légitársaság, egy szálloda- és építőipari konszern tulajdonosa, valamint egy bank résztulajdonosa. Az üzletembert korrupció vádja miatt az Egyesült Államok 2007 óta szankciókkal sújtja, májusban pedig az Európai Unió is beutazási tilalmat rendelt el ellene, és zárolta a vagyonát. Mahlúf ennek ellenére ismételten hangoztatta, hogy törvénytisztelő üzletember, akinek a cégei ezreket foglalkoztatnak.
 

Ezek is érdekelhetik