Külföld

2011.02.25. 14:58

Hárman megsebesültek egy zágrábi kormányellenes tüntetésen

Két tüntető és egy rendőr könnyebben megsebesült a horvát fővárosban csütörtök este lezajlott kormányellenes tüntetésen a demonstrálók és a rendfenntartók között kirobbant összecsapásban - közölte pénteken a zágrábi rendőrség.

MTI

A megmozdulást egy Ivan Pernar nevű férfi szervezte a Facebook közösségi portálon. A demonstrálók Jadranka Kosor miniszterelnök lemondását követelték kormányfői, valamint a kormánypárt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöki tisztségéről.
   
A rendőrség becslése szerint mintegy ötszázan gyűltek össze Zágráb belvárosában a Szent Márk térhez vezető utcákon - ahol 2005 óta elvben tilos tüntetni -, majd a kormány székháza elé akartak vonulni. A rendőrség kordonállítással megakadályozta, hogy a tüntetők eljussanak céljukhoz. A megmozdulás erőszakba torkollott, a tüntetők üvegekkel, kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik könnygázt vetettek be a tömeg feloszlatására.
   
Tizenegy embert előállítottak. A tüntetés szervezője ellen szabálysértési eljárást indítottak, mert elmulasztotta előzetesen bejelenteni a tüntetést, hét másik tüntető ellen pedig garázdaság miatt indult eljárás.
   
A horvát kormány ellen tüntettek csütörtökön az Adriai-tenger partján fekvő Splitben, Pulában, Fiumében (Rijeka), valamint a kelet-horvátországi Slavonski Brodban is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!