Külföld

2011.01.27. 18:44

Robbanás Domogyedovón - Három nyomot követnek a hatóságok

Három nyomot követnek a nyomozó hatóságok a moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn elkövetett öngyilkos merénylet ügyében: az egyik dagesztáni szélsőségesekre, a másik a sztavropoli úgynevezett Nogaj Dzsamaat szervezetre, a harmadik külföldi anyagi támogatásban részesülő szélsőségesekre utal - tudta meg az Interfax hírügynökség a rendvédelmi szervek forrásaiból csütörtökön.

MTI

A dagesztáni szélsőségesekre azért fordítanak figyelmet, mert a moszkvai metrórobbantásokat ők szervezték. E nyom gyenge pontja, hogy akkor nők követték el a merényletet, most azonban férfi volt a tettes.
   
A Nogaj Dzsamaat (Nogaj csoport) úgy került a hatóságok látókörébe, hogy egy szilveszteri moszkvai házrobbanásról kiderítették: merénylet céljára készült pokolgép okozta, s azóta a ház egyik bérlője már el is mondta, hogy őt és barátnőjét öngyilkos merényletre akarták kényszeríteni, amelyet azonban a szerkezet felrobbanása miatt elhalasztottak.
   
A külföldi anyagi támogatással működő illegális szervezetekről az illető elmondta: ezeknek időről időre produkálniuk kell valamit, különben a nemzetközi terrorszervezetek beszüntetik a támogatást. A BBC brit műsorszóró orosz honlapján megjelent, pakisztáni sajtóra hivatkozó értesülés szerint az orosz hatóságok Pakisztán segítségét kérték annak felderítésében, hogy a domogyedovói robbantáshoz lehet-e köze az al-Kaida pakisztáni-afganisztáni határvidéken működő bázisainak, ahol csecsen, kurd, boszniai, üzbég, tádzsik és ujgur harcosokat képeznek ki. A thenews.com.pk honlap szerint az orosz titkosszolgálat tájékoztatta pakisztáni partnereit arról, hogy ezek a  bázisok tovább működnek, noha amerikai robotrepülőgépek több támadást intéztek ellenük.
   
Ugyancsak csütörtökön a moszkvai Puskin téren legalább háromezer ember emlékezett meg a merénylet 35 halálos áldozatáról a kormányzó Egységes Oroszország párt egyik ifjúsági szervezete felhívásának eleget téve. A gyűlésen minden egyes áldozat emlékére megkongattak egy külön e célra a helyszínre szállított harangot. 

Dmitrij Medvegyev államfő a rendkívüli helyezetek minisztériuma, a belügyminisztérium és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetőinek kíséretében a moszkvai metró Kremlhez legközelebb eső Ohotnij Rjad állomásán ismerkedett a biztonsági intézkedésekkel.
   
A kórházban lévő sérültek számáról és állapotáról még csütörtök este is ellentmondásos közleményeket adtak ki a különböző hatóságok: a moszkvai önkormányzat egészségügyi osztálya szerint 124 sérült volt kórházban Moszkvában, illetve a főváros környékén, közülük 12 van nagyon súlyos vagy életveszélyes állapotban. Az egészségügyi minisztérium csütörtök délután közzétett adatai szerint 123 személy volt kórházban, 19 állapota súlyos, a többség a gyógyulás útjára lépett.


Korábbi cikkeink a témában a kapcsolt anyagok között!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!