Külföld

2010.11.15. 18:45

George Pataki az 2012-es elnökválasztás egyik lehetséges jelöltje

George Pataki, New York állam magyar származású volt kormányzója is egyike azoknak a republikánus politikusoknak, akik fontolóra vették, hogy harcba szálljanak-e az elnökjelöltségért a 2012-es választáson - jelentette hétfőn a The New York Times.

MTI

A lap szerint Pataki egy korábbi interjújában kijelentette: látni szeretné, hogy ki más szándékozik még jelöltetni magát. Az exkormányzó ugyanakkor nem zárja ki, hogy végül egy másik politikust támogasson.
   
"Nem tűztem ki határidőt. Figyelem a többieket, akik érdeklődésüket fejezték ki és akik  az aktivizálódás mellett dönthetnek. Azt gyanítom, beszélek majd velük, hogy megismerjem az elképzeléseiket" - jelentette ki Pataki.
   
A republikánusok  szerint Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó áll a legközelebb ahhoz, hogy hivatalosan is bejelentse indulását. Romney 2008-ban is harcba szállt a Fehér Házért, a legbefolyásosabb lehetséges szponzorokkal tárgyal és készenlétben tarja a stábját - állítja a The New York Times. 
   
A lap szerint feltehetően Tim Pawlenty, Minnesota távozó kormányzója is beszáll a  versenybe, mert olyan emberekkel vette magát körül, akik részt vettek George W. Bush 2000-ben győzelemmel zárult kampányában.
   
A legnagyobb érdeklődés Sarah Palin volt alaszkai kormányzó és republikánus alelnökjelölt szándékait övezi, aki beszédeiben eljátszott ugyan a 2012-es elnökválasztás gondolatával, de attól egyelőre tartózkodott, hogy hivatalosan is bejelentse indulási szándékát.
   
2006-ban ilyenkor már világosan körvonalazódtak a republikánus politikusok elnöki ambíciói, John McCain arizonai szenátor  december elején már hivatalosan bemutatta csapatát. A lap szerint a mostani republikánus elnökaspiránsok színvallására többek esetében tavaszig kell várni.
   
A lap a feltehetően elnöki ambíciókkal rendelkező politikusok között említette még Haley Babour mississippi kormányzót, John Thune dél-dakotai szenátort, Newt Gingrich volt georgiai kormányzót, a szövetségi alsóház egykori elnökét, Mike Huckabee volt arkansasi kormányzót, Mitch Daniels indianai kormányzót, Mike Pence indianai képviselőt és Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátort.
   
Más források szerint talán Jeb Bush volt floridai kormányzó, George W. Bush volt elnök öccse sem lenne esélytelen, ha beszállna az elnökjelöltségért folytatott küzdelembe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!