Külföld

2009.11.27. 05:33

Az amerikai kormányt bírálta egy izraeli miniszter

Egy izraeli miniszter bírálta csütörtök este az amerikai kormányt amiatt, hogy nyomást gyakorolt Izraelre, és az ennek hatására a békefolyamat újraindítása érdekében javasolta a ciszjordániai telepek bővítésének részleges és ideiglenes befagyasztását.

MTI/AP

"Izrael helyzete összetett, miközben egy rugalmatlan amerikai kormánnyal van dolgunk. Ez az amerikai kormány arra kényszeríti Benjámin Netanjahu kormányfőt, hogy a poklok poklát járja meg" - jelentette ki Limor Livnat kulturális és sportminiszter egy politikai tanácskozáson Beérseva városában.
   
"Olyan döntést hoztunk, amilyet korábban egyetlen izraeli kormány sem hozott, és ellentételezésként nem kaptunk semmit. Nehezen tudom ezt elfogadni" - tette hozzá a miniszter asszony, aki a kormányzó jobboldali Likud párt radikális szárnyához tartozik. Szavai elhangzása után Netanjahu hivatala kiadott egy közleményt, amely leszögezi, hogy a miniszter nem a kormány álláspontját tolmácsolta. Viszont a hivatal a közleményben megköszönte az amerikai elnöknek és kormányának, hogy kiáll Izrael biztonságáért, illetve hogy erőfeszítéseket tesz a közel-keleti béke érdekében.
   
Netanjahu szerdán jelentette be: országa kész a ciszjordániai zsidó telepek bővítésének ideiglenes - tíz hónapra történő - befagyasztására, de kizárta a kelet-jeruzsálemi építkezések - akárcsak átmeneti - leállítását. A palesztinok rögvest elutasították a javaslatot, ugyanis Kelet-Jeruzsálemet szeretnék megtenni remélt független államuk fővárosának, és a városrészt nem tekintik alku tárgyának.
   
Netanjahu hozzátette: a legfontosabb minisztereket tömörítő nemzetbiztonsági kabinet jóváhagyta, hogy függesszék fel az új építkezések megkezdését a ciszjordániai zsidó telepeken. A miniszterelnök ennek lehetőségét korábban is felvetette, de időhatárt - 10 hónapot - most először tűzött ki.
   
Az Egyesült Államok üdvözölte az izraeli bejelentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!