Külföld

2009.10.16. 09:22

Sarkozy vezető posztot szán fiának - A franciák többsége ellenzi a kinevezését

Párizs - A francia államfő fiának várható megválasztása egy fontos közigazgatási posztra elutasításba ütközik a franciák többségénél.

zaol.hu

A megkérdezettek csaknem kétharmada bírálja azt a tervet, hogy a 23 éves Jean Sarkozy kerüljön a befolyásos EPAD hivatal élére - derül ki a Le Parisien pénteki számában közzétett felmérésből. Még a konzervatív kormánypárttal rokonszenvező franciák is 51 százalékban helytelenítik az elnök fiának villámkarrierjét.

Az EPAD irányítja a francia főváros üzleti negyedét, a La Défense-t. Ebben a negyedben találhatók a legnagyobb francia vállalatok székhelyei, a Total olajipari konszerntől a legjelentősebb bankokig: a 3 millió négyzetméternyi területen 200 ezren dolgoznak. Az EPAD elnökének elsődleges feladata a negyed képviselete a világban, és a befektetők meggyőzése a La Défense-ban történő beruházásokra. 


Az államfő ingerülten reagált a fiát ért bírálatokra. A Le Figarónak adott interjúban visszautasította azt a vádat, hogy ő akarná Jeant az EPAD élére "katapultálni". "Kit vesz célba ez a bírálat? Nem a fiamat, hanem engem" - panaszkodott Nicolas Sarkozy. Mint hozzátette, az EPAD elnöki posztját választás útján töltik be. Ráadásul a tisztséggel nem jár fizetés.

Az ellenzék az atyafiság-pártolás megnyilvánulását látja az ifjabb Sarkozy jelölésében; egyúttal azt állítja, hogy Jean - aki még nem fejezte be az egyetemet - nem rendelkezik a szóban forgó hivatalhoz szükséges felkészültséggel.


Forrás: MTI/dpa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!