Külföld

2009.09.21. 08:38

Harcok Szomáliában - legalább 17 áldozat

Mogadishu - Legkevesebb 17 emberéletet követeltek a kormánykatonák és az al-Shabaab lázadó milícia között dúló harcok Szomália délnyugati, Etiópiával határos térségében - közölték hétfőn szemtanúk és helyi humanitárius szervezetek illetékesei.

zaol.hu

A beszámolók szerint hétfő délelőttig sem a katonák, sem az iszlamista fegyveresek nem tudták ellenőrzésük alá vonni Yet térségét, ahol vasárnap este harcok dúltak a szembenállók között.
    
Egy helyi lakos úgy tudja, hogy 17 ember vesztette életét - zömmel iszlamista fegyveresek -, és több páncélozott gépkocsi megsemmisült. Egy humanitárius szervezet névtelenül nyilatkozó illetékese azt mondta, hogy közel húszan haltak meg, de - tette hozzá - a veszteségmérleg ennél is súlyosabb lehet.
    
Az al-Shabaab milícia a múlt héten szerdán bosszút esküdött, mert egy amerikai kommandós akció végzett egyik vezetőjükkel, egy körözött terroristával. A szomáliaiak túlnyomó többsége mérsékelt muzulmán, elutasítja az al-Shabaab fanatikus vallási nézeteit. A lakosság egy kisebb része azonban támogatja a milíciát, mert az általa uralt országrészekben sikerült viszonylagos stabilitást és joguralmat teremtenie. 
    
Szomáliában Mohammed Sziad Barre diktátor hatalmának 1991-es megdöntése óta nincs hatékony központi kormány. Az azóta tartó polgárháborúnak több tízezer halálos áldozata van, és több millió ember menekült el otthonából.


Forrás: MTI/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!