Külföld

2009.08.27. 05:54

Indiánokat gyilkoltak meg ismeretlen fegyveresek Kolumbiában

Bogotá - Legkevesebb 12 indiánt öltek meg ismeretlen fegyveresek szerdán Kolumbia déli részén - közölte a kolumbiai indiánok szervezetének (Onic) egyik vezetője.

zaol.hu

Az arcukat maszkkal eltakaró, katonai ruházatot viselő tettesek az ecuadori határ közelében lévő El Gran Rosario indián rezervátumban a hajnali órákban golyózáport zúdítottak a házakra. Az áldozatok között négy gyermek is van. Három ember súlyosan megsebesült, de nekik sikerült elmenekülniük.
    
A kolumbiai védelmi minisztérium mélyen elítélte a mészárlást, és 50 ezer dollárnak megfelelő összeget ajánlott fel azoknak, akik használható információkat adnak a hatságoknak a gyilkosok elfogásához. 
    
A 44 millió lakosú Kolumbiában 1,3 millió indián él. Az elmúlt hónapokban aggasztóan emelkedett az indián közösségek elleni támadások száma. Az idei év első felében kétszer annyi indiánt gyilkoltak meg Kolumbiában, mint a tavalyi esztendő hasonló időszakában. 
    
Az Onic adatai szerint az év eleje óta 64 indiánt öltek meg, többségükkel a szélsőbaloldali Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők szervezet gerillái végeztek. 
    
Az indiánok távol tartják magukat az országban zajló fegyveres incidensektől, mégis gyakran a hadsereg, a félkatonai szervezetek és a gerillák között összecsapások kereszttüzébe kerülnek.


Forrás: MTI/AFP/EFE/Reuters

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!