Külföld

2009.04.29. 13:11

Brüsszel eltörölné a kalandor bankárok prémiumát

Brüsszel - Az Európai Bizottság kiiktatná a kockázatos piaci magatartást ösztönző juttatási formákat a bankárok javadalmazási rendszeréből. Erről nem kötelező érvényű irányelvet dolgozott ki a bizottság, nyáron pedig törvényjavaslatot terjeszt elő, közölte szerdán Charlie McCreevy versenyügyi biztos.

zaol.hu

Az EU végrehajtó testülete szerint nem tartható, hogy a prémiumok és a bőkezű végkielégítés teljes összeomláshoz vezető manőverekre sarkalljon bankvezetőket, ezért ezeket az elemeket el kell távolítani a rendszerből. Charlie McCreevy hozzátette: a brüsszeli bizottság júniusban törvénytervezettel áll elő, amelyben javasolni fogja, hogy állami felügyelők módosíthassák a bankok javadalmazási gyakorlatát, amennyiben az ösztönzi a túlzott kockázatvállalást.

A javaslatok részét képezik az uniós végrehajtó testület régóta várt intézkedési tervének a spekulációs tőzsdei alapok szabályozására. Utóbbival kapcsolatban a bizottság - ugyancsak szerdán kiadott közleménye szerint - azt szeretné elérni, ha a 100 millió eurósnál nagyobb alapok kezelőinek külön engedélyt kellene kérniük az uniós szintű működésre, emellett szigorúbb átláthatósági és kockázatkorlátozási előírások vonatkoznának rájuk.
    
Brüsszeli sajtótájékoztatóján McCreevy értésre adta, hogy a testület célszerűbbnek tartja a szabályokat az alapok kezelőire megállapítani, mint magukra az alapokra. Egyes bírálók szerint azonban ez nagyobb lehetőséget teremt a jövedelmek esetleges adóparadicsomokba menekítésére.
    
A javaslatokat az EU-tagországok pénzügyminiszterei és az Európai Parlament képviselői is megvitatják, és várhatóan még jelentős módosításokat eszközölnek rajta. 
    
A javadalmazásokkal kapcsolatos brüsszeli tervek egyébként követik azt a megállapodást, amelyre a legfejlettebb és a vezető feltörekvő országok (G20) vezető képviselői jutottak a közelmúltban a bankvezetői fizetések korlátozásáról. Számos bank és kormány ugyanakkor már végre is hajtott ilyen értelmű módosításokat saját szabályozásában.


Forrás: MTI - Veres Béla

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!