Keszthely

2014.08.11. 14:52

Vadon engedték a rendőrt megmaró siklót

Kígyónak hitt sikló mart meg egy rendőrt Keszthelyen csütörtökön este. A rendőr jól van, a sikló pedig természetes élőhelyére került.

Keszey Ágnes

Keszthely egyik zöldövezeti részében, a Mátyás király utcában csúszott be a kerítésen át az egyik lakásba az egy-másfél méteres sikló.

- Az ajtón jött be az állat, hatalmas volt. Azt hittük, hogy kígyó, nagyon megijedtünk – mondta a hölgy, akihez betévedt az állat. A neve elhallgatását kérő asszony hozzátette: leginkább a hét hónapos gyermekem miatt aggódtam. Szerencsére csak néhány percig volt a lakásban az állat, aztán elment, de rögtön hívtam a rendőrséget.

A kiérkező rendőrök próbálták befogni az állatot – sikertelenül. A sikló támadásba lendült, és megmarta a rendőrt. Mivel akkor még azt hitték, hogy kígyóról van szó, az egyenruhás szakembert azonnal kórházba szállították. Mikor kiderült, hogy a hatalmas állat sikló, a rendőrt kiengedték az egészségügyi intézményből, és folytatta a szolgálatot. Időközben a tűzoltók is megérkeztek a helyszínre, akkor már a sikló egy fa tetején figyelte, mekkora riadalmat okozott. A lánglovagok egy zsákba tették, és a késő esti órákban átadták a Fehér Holló Természetvédelmi Egyesület elnökének.

- Keszthely egyik zöldövezeti részéről van szó, mely az elmúlt 10-15 évben épült ki. A füves, fás területek hasonlítanak az erdei sikló természetes élőhelyéhez. Persze az is lehet, hogy valaki valahol megfogta, terráriumban tartotta egy ideig, majd é a közelben kiengedte - így kerülhetett az utcába. Hozzáteszem, a sikló védett állat, egyébként csak engedéllyel tartható - mondta Fehér Csaba Endre. Az egyesület elnöke jótanácsként kiemeli:

- A sikló alapesetben nem támad, inkább próbál fedezékbe menekülni. Ha ez nem sikerül, és veszélyeztetve érzi magát, akkor sziszeg, majd harap. Ha valaki egy ekkora példánnyal találkozik – amely egyébként nem mondható hatalmasnak - próbálja meg elkerülni; vagy kesztyűben, esetleg ruhadarabbal megfogni, majd lakott területtől távol elengedni. Mi is így tettünk, másnap reggel a Keszthelyi-hegység egyik védett területén, lakott területtől távol szabadjára engedtük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!