Hírek

2017.07.03. 17:06

Változások a PB-gázpalackok vásárlásában

ZALAEGERSZEG A törvényi változások eredményeként július elsejétől megszűnt a PB-palackok mozgóbolti értékesítése.

Zalai Hírlap

Ezentúl csak előzetes rendelés alapján igényelhető gázpalack-házhozszállítás. A változás célja a fogyasztók biztonságának növelése, illetve a feketekereskedelem visszaszorítása.A jogszabályok régóta tiltották az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagok üzleten kívüli (házaló) forgalmazását. Mindazonáltal a katasztrófavédelem jogszabályi környezete (ADR) nem tette lehetővé, hogy az ellenőrző hatóság megkülönböztethesse a házaló kereskedelmet a mozgóbolttól.

Emiatt a fogyasztók számára komoly veszélyekkel járó feketetöltéssel és a PB-gázpalackok illegális kereskedelmével foglalkozók gyakran magukat mozgóboltként feltüntetve házaló kereskedelmet folytattak, állt a Gold Communications lapunkhoz eljuttatott közleményében.A július elsejével életbe lépett új jövedéki törvény kimondja, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint a PB-gázt kizárólag üzletben lehet forgalmazni, ezért a PB-palackok mozgóbolti értékesítése egyértelműen tilos.A szabályozás ugyanakkor továbbra sem korlátozza a fogyasztó megrendelésére végzett házhozszállítást - folyamatban van az érintett hatóságok (BM OKF, NAV) által támogatott rendeletmódosítás, amelyben szerepel a PB-palack házhozszállítását definiáló, megengedő kitétel.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!