Hírek

2016.11.06. 15:38

A sajtó az összetartás eszköze - Kövér László házelnök hétvégén Lendván találkozott szlovén kollégájával

Lendva – Idén ünnepli megalakulásának 60. évfordulóját a szlovéniai magyarok hetilapja, a Népújság.

Korosa Titanilla

A hétvégi jubileumi ünnepségen Milan Brglez, a szlovén és Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke is részt vett. A két házelnök a rendezvényt megelőzően találkozott Lendva vezetőivel, valamint a szlovéniai magyar és a magyarországi szlovén közösségek képviselőivel is. A házelnökök találkozóján szó volt a két ország közti együttműködés erősítéséről és hangsúlyozták az érintett nemzeti közösségek megmaradásának jelentőségét. Ennek kapcsán Kövér László beszélt arról az 500 millió forintos támogatásról, melynek célja a muravidéki gazdaság fejlesztése.

Az egyeztetéseket követően a színházban megtartott évfordulós ünnepségen először Tomka Tibor, az újságot kiadó Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet igazgatója és Király M. Jutka felelős szerkesztő elevenítette fel a hatvan év legfontosabb állomásait, beszéltek a kisebbségi sajtó küldetéséről, valamint a jövő kihívásairól is. Ezután Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség tanácsának elnöke köszönte meg az újság munkatársainak tevékenységüket.

Kétoldalú megbeszélést folytatott egymással Lendván Kövér László (balra) és Milan Brglez

Milan Brglez arról beszélt: a nemzeti közösségek külön gazdaságot adnak az országoknak, ezért fontos, hogy a magyar közösség is megőrizze nyelvét, kultúráját, identitását, hagyományait.

Végezetül Kövér László osztotta meg ünnepi gondolatait a közönséggel.

– Napjaink 500 milliós Európai Uniójában egy 10 ezer fő alatti kisebbségben élő nemzeti közösség újságja nemcsak hiteles tanúja az európai múltnak, hanem a jövőnek is biztató hírnöke lehet. A szlovéniai magyar közösség és a Népújság az elmúlt 60 évben bebizonyította, hogy a történelmi viharok ellenére egyidejűleg lehet hűségesnek maradni a magyar nemzethez, lojálisnak lenni Szlovéniához és mindeközben megmaradni európainak – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!