Hírek

2016.03.28. 13:48

Régi hagyományt éltetnek: Jézuskeresés Zalaszántón

Zalaszántó – Nagypénteket: Jézus kereszthalálát, nagyszombatot: sírba tételét, húsvétvasárnapot: föltámadását élték át a vasárnap hajnalban a faluban a Jézuskeresésen.

Keszey Ágnes

Hajdan szinte minden faluban szokás volt a Jézuskeresés: felidézték a Bibliában szereplő történetet: az asszonyok keresték Jézus sírját. A szertartás hagyománya a török korból ered, amikor sok település pap nélkül maradt és így tudták megünnepelni húsvétot, Jézus feltámadását. A zalaszántói pávakör néhány éve élesztette újra a régi hagyományt, s idén is útnak indultak.

Fotó: Hegedűs Ágoston

– A templomnál elénekeltük az ősi énekeink közé tartozó Aranymiatyánkot, amely Jézus szenvedésének népi változata. Fáklyákkal indultunk a falu kis kápolnájához. Útközben fájdalmas éneket énekeltünk- gondolva a nagypéntekre, arra, hogy Jézust keresztre feszítették. A kápolnánál felhangzott a nagypénteki evangélium: beteljesedett, megtörtént a megváltás: Jézus meghalt a kereszten. A kápolnától a fájdalmas rózsafüzér titkait imádkoztuk, s a temetőbe érve felhangzott az evangéliumból az a rész, amikor húsvét vasárnap reggel az asszonyok megérkeztek a sírhoz és nem találták ott Jézust. A temetőből indultunk vissza a templomhoz, akkor már allelujás húsvéti énekeket énekeltünk: feltámadott Jézus – idézte fel C. Tóth Zoltán, a szertartás szervezője.

A Jézuskeresés végére megvirradt, majd régi szokás szerint kaláccsal, pálinkával kínálták egymást a résztvevők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!