Hírek

2014.10.08. 18:00

Önkormányzati választás 2014 - Zalában 572 polgármesterjelölt van

Zalaegerszeg - Zala megyében a szerdai névjegyzéki adatok alapján mintegy 238.700 választópolgár szavazhat a vasárnapi választáson.

A legfontosabb adatokról és tudnivalókról a Megyeházán tartott sajtótájékoztatót dr. Mester László, a Zala Megyei Területi Választási Iroda vezetője, hangsúlyozva, hogy most először nem 4, hanem 5 évre választjuk meg a helyi önkormányzatok tagjait. A megye 258 települése közül egy helyen, Valkonyán nincsen polgármesterjelölt, ennek a falunak a kivételével mindenhol polgármestert választanak és összesen 1068 képviselőt. (Valkonyán időközi választás lesz, 120 napon belül). A megyei közgyűlésbe tizenöt képviselő kerül.

Zalában 572 polgármesterjelölt, 1977 egyéni listás, 151 egyéni választókerületi és 145 kompenzációs listán szereplő jelölt indul a tegnapi adatok szerint. Ez még nem végleges, hiszen a választás megkezdésének időpontjáig bármikor vissza lehet lépni (kevesebb tehát lehet a jelöltek száma, de több már nem). A visszalépők nevét a helyi választási bizottságok kihúzzák a szavazólapokról, ezzel véve elejét annak, hogy visszalépett jelöltet támogasson a választó.

A zalai választópolgárok 428 szavazókörben adják le szavazataikat, ezen felül 63 kifejezetten nemzetiségi szavazókör működik azokon a településeken, ahol lesz települési szintű nemzetiségi önkormányzati választás. A tegnapi napig 5974-en kérték nemzetiségi névjegyzékbe vételüket (4643 roma, 1096 horvát, 220 német, 5 örmény, 3 ukrán, 1 szlovén, 2 román, 1 lengyel és 2 görög választópolgár). Ha valaki meggondolja magát, még kérheti, hogy töröljék a nemzetiségi névjegyzékből, de belekerülni már nem lehet. Aki szerepel a lakóhelye átjelentkezés esetén tartózkodási helye szerinti település nemzetiségi névjegyzékében, a helyhatósági választáson túl részt vehet az adott nemzetiség képviselőinek megválasztásában is. Zala megyében 53 településen tartanak roma, 11 településen horvát, és 5 településen német települési szintű nemzetiségi választást. A területi és az országos nemzetiségi választást is most tartják.

Archív képünkön szavazófülkéket alakítanak ki Nagykanizsán. Vasárnap is szükség lesz jó néhányra (Fotó: archív/szakony)

Átjelentkezésre október 10-én, pénteken 16 óráig van lehetőség, de csak az nyújthat be kérelmet, aki legkésőbb 2014. június 23-ig létesített legalább október 12-ig érvényes tartózkodási helyet.

A sajtótájékoztatón elhangzott, négy éve volt probléma a választásokra időzített tömeges költözéssel Bödeházán négyszer semmisítették meg az eredményt emiatt. Dr. Mester László elmondta: idén eddig nem érkezett hasonló jelzés, és bízik benne, hogy az állampolgárok jogkövető magatartást tanúsítanak.

Kampánycsend nincsen, vasárnap is lehet kampányt folytatni, két kivétellel. A szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség bejáratától számított 150 méteres körzetében közterületen tilos, és a szavazás napján választási gyűlés sem tartható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!