Hírek

2014.10.15. 17:03

Fellebbezéseket, kifogásokat bírált el a Zala Megyei Területi Választási Bizottság

Zalamerenye - Zalamerenyén mégsem eredményes a polgármesterválasztás, döntött szerdán a Zala Megyei Területi Választási Bizottság.

Szabó Judit

A bizottság igazat adott annak a polgármesterjelöltnek, aki fellebbezést nyújtott be a polgármesterválasztás eredménye ellen. Szerinte érvényes volt az a szavazólap, amelyet a helyi választási bizottság érvénytelennek nyilvánított. Ezt a területi választás bizottság is megállapította, így a két jelölt között szavazategyenlőség alakult ki.

A döntést dr. Mester László, a területi választási iroda vezetője  közölte. A Nemzeti Választási Iroda honlapján a szerdai döntés előtt még az állt, hogy Papp Sándor független jelölt nyert 67 szavazattal Ódor László Lajos (Fidesz-KDNP) 66 szavazatával szemben (ebből következően Ódor László fellebbezte meg az eredményt). A területi bizottság határozatával azonban   szavazategyenlőség alakult ki, így Zalamerenyén időközi választás lesz.

Becsvölgyén nem változtatott Kovács Gyuláné független polgármesterjelölt győzelmén az a beadvány, amely a két jelölt közötti egyetlen szavazatkülönbség miatt a voksok újraszámolására irányult. A beadványban nem volt benne, hogy milyen jogszabály sérülhetett, így azt  érdemi vizsgálat nélkül elutasították.

A Zala Megyei Területi Választási Bizottság megállapította, hogy Keszthelyen a helyi választási iroda jogszabályt sértett azzal, hogy fenékpusztai szavazókör híján felajánlotta az ottani választók szervezett szállítását.  A lehetőséggel senki sem élt, így ez nem befolyásolta az önkormányzati választás eredményét.

Rigyácon is történt jogsértés: a szemüvegét otthon felejtett választónak nem kettő, hanem egy bizottsági tag segített szavazni, de ez sem befolyásolta az eredményt.

Zalalövőn szavazategyenlőség miatt sorsolással dőlt el az egyik képviselői mandátum. Az ügyben beadott fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasították, mert nem volt benne a jogszabálysértésre hivatkozás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!