Hírek

2014.09.11. 13:20

Saját lakásról álmodtak, de bajba kerültek

Lovászi - Kiskorú gyerekeit is elvesztheti az a szülőpár, akik hónapok óta nem találnak biztos lakást maguknak.

Korosa Titanilla

Erdei Zsigmond és élettársa, Bodgán Hajnalka segítségért fordult lapunkhoz. Olyan szerencsétlen helyzetbe kerültek idén tavasszal, amely, ha nem változik vagy rosszabbra fordul, öt gyermeküket is veszélyezteti.

A történet két éve kezdődött, az akkor négygyerekes család Lentiben, a bárszentmihályfai városrészben önkormányzati lakásban élt. Akkori anyagi helyzetük lehetővé tette, hogy onnan elköltözzenek és saját lábukra állva házat vásároljanak. Bárszentmihályfán találtak eladó házat, 2,2 millió forintért, melynek előlegét kifizették és megállapodtak az eladóval, hogy a többit havonta 30 ezer forintos részletfizetéssel törlesztik.

- Nem is volt eleinte semmi gond, fizettük amit kellett - meséli gondterhelten Erdei Zsigmond, aki az Alföldről költözött Lentibe, élettársa Hajnalka helyi születésű. Egy év után ki akartuk fizetni a maradék részletet, ekkor derült ki, hogy a házon 22 ezer svájci frank hitel van. Erről nem tudtunk korábban, úgy költöztünk be a házba, és fizettünk előleget, hogy az eladó erről nem tájékoztatott. Nem számított, azt mondták el kell hagynunk a házat.

Erdei Zsigmond és Bogdán Hajnalka gyermekeikkel. A család helyzete kilátástalan (Fotó: Kósa Róbert)

Beszélgetésünk közben elővette a szerződéseket, végzéseket, leveleket, felszólításokat, mindazokat az iratokat, amiket a hivatalos szervektől kaptak. A szerződésből, amit talán mondhatjuk , felelőtlenül aláírtak, kiderül, hogy ha a bérlő két hónapig nem fizeti a 30 ezer forintos törlesztő részletet, azonnali hatállyal köteles kiköltözni az ingatlanból.

- Sok pénzt költöttünk a házra, felújítottam a fürdőt, kifestettem, bebútoroztam, mellette állatokat tartottunk, veteményes kertet műveltünk, nem akartuk otthagyni, amit oda befektetettünk - folytatta. De amikor közölte a tulajdonos, hogy abból a pénzből, amit mi a ház vásárlására szántunk, először kifizeti a hitelt, majd utána fizessük a maradék részletet is, ebbe nem akartunk belemenni és nem is költöztünk ki. Idén januárban jött a felszólítás, hogy 8 napon belül hagyjuk el a házat. Nem volt hova mennünk, és pénzünk sem, hogy egyből kiköltözzünk. Ráadásul akkor várta Hajni az ötödik gyereket.

Persze a többi kiadás mellett nem tudtak ügyvédet fogadni ekkor sem, ahogy a szerződés aláírásakor sem. Próbáltak segítséget kérni, de a bíróság lezárta az ügyet, mivel aláírták a szerződést, ezen nem lehet változtatni. Júliusban a második tárgyalást követően kapták meg a végzést, hogy el kell költözniük.

- Nem kaptunk vissza semmit abból, amit ott hagytunk, ráadásul több dolgot el kellett adnom, hogy pénzhez jussunk a költözéshez, például a motorfűrészt is, amivel dolgozom az erdőn, az volt egyik megélhetési forrásunk - panaszolta.

Ismerősök útján kerültek Lovásziba, először egy parasztházba, aminek már a megvásárlását tervezték, ám közben kiderült, hogy nemcsak hitel, de közmű-tartozással is terhelt. Ezután továbbálltak néhány házzal odébb, szintén Alsó-Lovásziban.

- Egy hónapja élünk ebben a kétszobás házban heten - mutat körbe a kívülről takaros házon, bár látszik, hogy nem lakott benne senki , közben megszületett a kislányunk. Mivel itt is van közműtartozás, kikötötte a szolgáltató a vizet és az áramot. Gyertyafénynél tanulnak a gyerekek, pelenkázzuk a kicsit, lavórban mosakodunk. Vizet az itteni rokonoktól hordom kannákban. Az önkormányzat nem tud segíteni és higgye el, öt gyerekkel albérletet se könnyű találni.

Közben sorra jönnek haza a gyerekek, egyikük óvodás, ketten Lovásziba, a legidősebb Lentibe jár iskolába. A házban rend van, a szobák frissen festettek, látszik, hogy bár nem tudják meddig maradnak, próbálják komfortossá tenni.

- Dolgozom az erdészetnél, van rendes fizetésem, de nem akarjuk más hitelét kifizetni. A víz meg a villany visszakötése is többszázezer forint - panaszolja Zsigmond. Erre a házra is fizetni kellene, mert a banké, bármikor kiköltöztethetnek. Próbálunk jogi segítséget is kérni az ingyenes jogsegély szolgálattól Zalaegerszegen, hogy talán visszakaphatunk valamit a másik házba befektetett pénzből. Nemrég kerestük fel őket, bár nem biztattak, de reménykedünk, hogy lesz előrelépés. Szeretnénk egy biztos lakást, akár egy vállalható összegű albérletet, ahol nyugodtan élhetünk. Nem akarjuk elveszíteni a gyerekeinket, de nagyon félünk, ha nem rendeződik a helyzet és ilyen körülmények közt kell maradnunk, elveszi a gyerekeinket a gyámhatóság. Aki ebben tudna segíteni, kérem keressen meg, akár a családsegítőkön keresztül, akik segítőkészen állnak mellettünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!