Hírek

2014.09.03. 17:44

Nincsen balatoni halászat - nincsen balatoni hal az éttermekben

Kis-Balaton - Hiába szeretnének balatoni halból készült ételeket kínálni a vendéglátósok, nem tudják megtenni. Balatoni halat ugyanis nem tudnak beszerezni.

Keszey Ágnes

Halászlé balatoni módra, de nem balatoni halból – a Budapestről érkezett Holcsik Péter és Tomahatsch Mónika a helyi ízekre is kíváncsi. Fotó: Keszey Ágnes

Mióta a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tavaly december elején felfüggesztette a balatoni halászatot, az éttermek nem tudnak hozzájutni a tóból származó halakhoz. A horgászoktól egyrészt számlaképesség hiányában nem tudnak vásárolni, másrészt ők nem is tudnák a szükséges mennyiséget szállítani. Honnan kerül akkor mégis a vendégek asztalára a hal?

– A halászat leállításáig sem volt nagy kereslet az éttermek részéről a balatoni halak iránt – mondja a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Szári Zsolt összegzése szerint a tavalyi évben 2,7 tonna süllőt fogtak, ebből vendéglátóhelyekre mindössze 1200 kg került. Harcsából például elenyésző mennyiséget, pár száz kg-t vettek az éttermek.

– Természetesen nem maradnak hal nélkül az éttermek. A Balaton környéki tógazdaságokban nevelt halakat továbbra is értékesítjük. Ízében ugyan különbözik a balatoni haltól, de tíz emberből kilenc nem tudja megkülönböztetni – emelte ki Szári Zsolt.

A fővárosban és külföldön keresettebbek voltak a balatoni halak – mondja Balogh Sándor. Fotó: Keszey Ágnes

Abban, hogy nincsen nagy kereslet a tóparton a balatoni halak iránt, egyetért Balogh Sándor, aki 25 éve foglalkozik friss és mélyhűtött halak kereskedelmével. Keszthelyi üzlete ma már nem tud balatoni halakat árulni.

– Mikor elkezdtem ezt a tevékenységet, már akkor sem volt elegendő mennyiségű balatoni hal, például süllő és harcsa. Érdekes módon ezeket inkább a fővárosban és külföldön tudtam értékesíteni.

A nagykereskedelmi cég tulajdonosa egyébként a balatoni halászati tevékenység és halgazdálkodás elmúlt évtizedeiben folytatott gyakorlatában látja az okát, hogy miért nem tudták ellátni a térséget balatoni hallal, és hogy miért nem keresték a balatoni halakat a vendéglátósok.

– Az éttermek zöme eddig sem kínált balatoni halat, még ha sok esetben ezzel a jelzővel szerepelnek az étlapon a halételek, ez személyes tapasztalatom is – mondja Balogh Sándor. A legtöbb esetben sajnos az ár a meghatározó, a balatoni halak drágábban voltak, mint az import halak. Ma is sok étteremtulajdonos inkább a beszerzési árat tekinti fontosabbnak, mint a minőséget és a származási helyet. Sok helyen hekket és pangasius filét adnak, miközben a vendég azt hiszi, balatoni halat eszik. Az éttermek többségének nincsen igénye a balatoni halra. Mi fagyasztott tengeri és a környékbeli tógazdaságokból érkező friss halat is értékesítünk, vevőink 80%-a pedig magánszemély, az éttermek, vendéglátóhelyek pedig csak a vásárlók kis részét teszik ki. – összegzi tapasztalatait Balogh Sándor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!