Hírek

2014.07.23. 08:54

Orvvadászokat fogtak el a nagykanizsai rendőrök (frissítve)

Zalaegerszeg - A sikeresen felderített bűncselekményről szerdán számoltak be a megyei rendőr-főkapitányságon tartott sajtótájékoztatón.

Arany Gábor

Dr. Molnár József alezredes, Nagykanizsa rendőrkapitánya elmondta, hogy ez év július 18-án Nagybakónakon orvvadászt értek tetten a rendőrök vadhús értékesítése közben. A 37 éves V. Dávidnál tartott házkutatáskor 22-es és 243 winchester kaliberű hangtompítós fegyver, 150 kilónál több vadhús, valamint több száz lőszer – köztük házilag töltöttek is –, valamint az orvvadászathoz használatos eszközök, éjjel látó távcső, lézeres irányzék – kerültek elő. Ezen kívül V. Dávid házánál vadmalacot is találtak a rendőrök, ezt a zsigárdi vadasparkban helyezték el.

A képen dr. Molnár József a lefoglalt eszközöket mutatja be

Fotó: Arany Gábor

A rendőrök több olyan személyt kihallgattak, akik V. Dávidtól különböző szolgáltatásokért, alkalmi segítségért, illetve pénzért is, húst kaptak a piacinál lényegesen kedvezőbb áron. A munkanélküli férfinek egyébként más igazolt jövedelme nem is volt.

Ezen a nyomon elindulva jutottak el a rendőrök az újudvari, 36 éves H. Zoltánhoz, akitől a házkutatáskor 22 mm-es kaliberű vadászfegyvert, valamint véres konyhai eszközöket, fegyveralkatrészeket foglaltak, egy másik helyen pedig 40 kiló vadhúsra bukkantak a rendőrök. A férfit korábban, 2010-ben hasonló bűncselekmény miatt már elítélték, akkor végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A rendőrkapitány közölte: lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés miatt indult eljárás a két férfi, ellen; emellett V. Dávidot orvvadászattal is gyanúsítják. A két férfit a bíróság a hét végén 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte.

Dr. Molnár József úgy fogalmazott, Zala megyében tipikusnak nevezhető az orvvadászat, lévén a megye jelentős része erdővel borított és vadban gazdag. A legális társaságok mellett nagyon sok a rapsic, akik a vadgazdálkodás szempontjait semmibe véve pusztítják az állományt. Ezen túlmenően tevékenységük komoly egészségügyi kockázatot is jelent, mert orvosi ellenőrzés nélkül értékesítették a húst, sőt még a belsőségeket is az ismerősi körben. Ez utóbbi tény megnehezítette a felderítést, mert az érintettek kölcsönösen érdekeltek voltak abban, hogy az orvvadászatra ne derüljön fény.

A kapitány elmondta, hogy a rendőrségi akciót több hónapos nyomozás előzte meg, mert bejelentéseket kaptak arról, hogy Nagybakónak térségében megritkult a vadállomány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!