Hírek

2014.06.23. 13:25

Sok volt az ammónia a zalavári ivóvízben

Zalavár - Egészséges víz folyik a csapokból hétfőtől Zalaváron, befejeződött ugyanis az a beruházás, melynek keretében megújult a rendszer, s változott a vízbázis.

Sámel József

Berkenyés István, Zalavár polgármestere köszöntőjében elöljáróban arról szólt, hogy az összesen 146,6 millió forintos fejlesztés mérföldkövet jelent a település életében. A zalavári víz minőségével korábban kifogások merültek fel, kiderült, hogy abban magas arányban van jelen az ammónia. A megoldás érdekében pályázatokat nyújtottak be, a kiíráson 128,5 millió forintot nyertek el, a Belügyminisztérium pályázatán pedig az önerőhöz szükséges forrást sikerült megszerezniük. Ez azt jelentette, hogy a községnek nem kerül pénzébe a fejlesztés. Bekenyés István hozzátette: a fejlesztés lényege, hogy Zalavár csatlakozott egy meglévő, észak-dunántúli rendszerhez, ahonnan – messzebbről – jobb minőségű víz érkezik a községbe. A biztonság érdekében azonban megtartották és felújították a meglévő kutakat és a glóbuszt is.

Pintér Árpád, a telep vezetője (mellette Nádasi Tamás, Berkenyés István és Szi Márton János) mutatta be a beruházás részleteit. Fotó: Sámel József

Nádasi Tamás beszédében örömét fejezte ki, hogy a projekt sikeresen megvalósult, s felhívta a figyelmet arra, hogy meg kell becsülni a vizeinket. Úgy fogalmazott, a zalavári az első zalai projekt, mely az országo ivóvízminőség-javító program keretében megvalósult. A fejlesztések jelentősen szolgálják a lakosságot, az emberek szerinte hamar megszokják a kissé talán más ízű, de egészséges vizet.

Pintér Árpád, a zalavári telep vezetője bemutatta a fejlesztés során megvalósult rendszert. Elmondta: Sármellék és Zalavár között 2,65 kilométer 100 milliméteres vezeték épült, kialakítottak egy fogadóépületet, melyben a szerelvények helyben és távoli vezérléssel is irányíthatók. A településen több helyen vezetéket cseréltek, s elvégezték a rendszer tisztítását. Felújították a hidroglóbuszt is. A rendszert egyébként a DRV Zrt. működteti, melynek fejlesztési főmérnöke, Fábrik Tamás gratulált a település lakosságát maximálisan szolgáló a fejlesztéshez.

A beszédeket követően Szi Márton János atya megáldotta a rendszert, majd a jelenlévők Pintér Árpád vezetésével megtekintették a beruházás keretében elkészített berendezéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!